Recensie Flip Noorman

Flip en zijn Noormannen, ware taal- en muziekkunstenaars

Flip Noorman met de voorstelling Make-up
Gezien op: 23-01-2016 Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam

Flip Noorman, een kleinkunstenaar, een taalpurist en een rockster van boven tot onder. Voordat de voorstelling begint, staat Noorman samen met zijn Noormannen achter een spiegel zonder glas, een spiegel die kijk geeft op de grillige wereld waarin mensen worden afgeschminkt als iets wat ze helemaal niet zijn. Als iets wat de wereld van ze verwacht. De spot op zijn gezicht. Samen breken ze het ijs. ‘Ik geloof dat het tijd wordt voor een gezamenlijk orgasme.’ De toeschouwer is opgewarmd en losgeslagen. ‘Kijk je favoriete Noorman in de ogen en kreun gewoon mee. Deze voorstelling is een ode aan de leugen. En hij heet Make-up.’ Dit is Flip Noorman en dit is zijn verhaal.

Het is niet voor niets dat Flip en zijn Noormannen de Wim Sonneveldprijs in 2014 in de wacht sleepten. Tijdens de première van ‘Make-up’ maakten de mannen duidelijk een onvergetelijk en spectaculair nieuw album te hebben gemaakt, dat kleinkunst flink te boven gaat. Een album vol tegenstrijdigheden en briljante teksten, aangevuld met verloren instrumenten, gekke kreten en intellect. Noorman en zijn band maken een feest op het podium en het publiek feest zonder gêne mee. Zijn energie is aanstekelijk, aanlokkelijk zelfs, waardoor achterover leunen geen optie is. Met een prachtige, rauwe stem vindt Noorman betekenis achter schone schijn, een masker dat de wereld draagt om acceptabel voor de dag te komen. Dat is waar het leven toch echt over gaat? ‘Niets is zo eerlijk als een onvervalste leugen. Al dat innerlijke vertoon interesseert me niet, ik wil je bedrog.’

Met een groot gevoel voor taal en de behoefte van het vertellen van een verhaal, neemt Noorman tussen de aktes door even tijd voor een anekdote. Om in het thema te blijven, vertelt hij over een leerling tijdens de muziekles die hij gaf. ‘Ik vertelde hem dat hij nog nooit zo mooi had gezongen. Waarop hij antwoordde: ‘Meester, dat is niet alleen maar een compliment hé.’ Noorman stelt niet teleur, wat hij ook zingt, vertelt of van zich af schreeuwt. Noorman jaagt de luisteraar als een ware performer door het wilde bos vol illusies op weg naar het pad der waarheid. De waarheid is immers ‘een slaaf van intuïtie’.

Waarom doen mensen dingen, omdat dingen zo horen? Weg met de bullshit. De wereld wacht op een eerlijk en idioot stel als zij. Met teksten als ‘verover dus mijn hart met jouw Trojaanse paard, als het masker geil genoeg is, is het de afslachting waard’ en met liedjes als ‘Het plafond is altijd schoon’ en ‘Alles van waarde zal vergaan’, is ‘Make-up’ niet alleen een ode aan de leugen, maar ook een nadenkertje. Want: ‘Hoe vaker je een aap ontvlooit, hoe sneller hij je eten met je deelt.’ Naast de nummers waarin hij als een wilde tekeer gaat met een hamer op een plank of een ketting in een pan, neemt hij zijn rust en keert terug in de emotie, in de kwetsbaarheid.
Flip en zijn Noormannen zijn een ware aanwinst voor de kleinkunst. Een echte kunstenaar, een echt talent. ‘Breek met de levens van de lachende traan, grom met mij!’

Anne Kleijne

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.