Recensie Jeroen Leenders

Jeroen Leenders is vermakelijk, als hij op stoom is

Jeroen Leenders met de voorstelling Paggliaci
Gezien op: 29-01-2016 Theater De Meervaart, Amsterdam

Als je geen mening hebt, nergens een bedoeling achter zoekt en accepteert dat je bijna niets zeker weet, is het leven een stuk eenvoudiger dan wanneer je je overal druk om maakt. Daar weet de Belgische stand-up comedian Jeroen Leenders zijn gehoor in anderhalf uur tijd wel van te overtuigen. Wat ook helpt is zijn nuchtere, relativerende kijk op de dood. Natuurlijk, de aanslagen in Parijs waren erg, maar wat betekent een aantal van 140 doden op wereldschaal? ‘In Irak noemen ze dit een rustige woensdag.’

Dat we dood gaan, dat is één ding dat we in ieder geval wél zeker weten, dus helemaal verbaasd kun je daarover niet zijn. Dus als jouw lot ligt in een vliegtuigcrash boven de Pyreneeën, maak er dan in ieder geval nog iets leuks van. Ga niet die laatste momenten verklooien door in paniek allerlei emotionele berichtjes op je telefoon te versturen, maar giet jezelf vol met de fles whiskey die op het rolkarretje voorbij komt zeilen. Betalen hoef je hem toch niet.
Jeroen Leenders is zeer vermakelijk, maar dan moet hij wel op stoom zijn. In de Meervaart vergooide hij zeker de eerste twintig minuten door te verkondigen dat hij nergens een mening over heeft, maar daarbij de juiste grappen niet kon vinden en zodoende weinig wist los te maken. Leenders doet met zijn spontaan ogende lachje herhaaldelijk of hij zichzelf verrast, maar die spontaniteit lijkt toch enigszins gespeeld. Zeker als de grappen niet al te best zijn. En dat is niet wat bij stand-up comedy past.

Evenwel, de Belg heeft veel in zijn mars. Want eenmaal op stoom, gaat Jeroen Leenders los. Verbaal en lichamelijk. Door zijn sterke mimiek heeft hij niet eens altijd woorden nodig. Het voortbrengen van geluiden op het juiste moment, maakt zijn optreden alleen maar sterker. Jeroen Leenders denkt niet in problemen. Sterker nog, er zijn volgens hem geen problemen. Als er een oplossing voor een probleem is, is het geen probleem en als er geen oplossing is, nou ja, dan is dat het leven. C’est la vie. Zoveel omdenken reduceert zelfs de vluchtelingencrisis tot een non-issue. Als mensen verdrinken, stuur een boot, als mensen honger hebben, geef ze eten en als mensen doorweekt zijn, geef ze droge kleding. Immers, er zijn wereldwijd meer winkels gespecialiseerd in droge kleding dan in natte kleding.

Het hoeft niet over de wereldproblematiek te gaan om het beste uit Jeroen Leenders te halen. Sterker nog, laat hem zijn verhaal maar doen over het gemis aan handdoekjes op de toiletten van benzinestations, afleidingsmanoeuvres voor inbrekers en de onzinnigheid van gras maaien. Dan kan hij zich in woord en gebaar fantastisch kwaad maken en is hij op z’n best.

Joyce Smits

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.