Recensie Emilio Guzman

Emilio Guzman kan volgende stap niet maken, maar houdt zich staande!

Emilio Guzman met de voorstelling Alle mensen verzamelen
Gezien op: 30-01-2016 De Kleine Komedie, Amsterdam

In een, op enkele stoelen na, uitverkochte Kleine Komedie stond de derde avondvullende show voor Emilio Guzman op het programma. Zijn vorige show ‘Een Dunne Dekmantel’ werd beloond met de Neerlands Hoop, waarbij hij Martijn Koning en Katinka Polderman achter zich liet. Vanavond was de première van zijn nieuwe show: ‘Alle Mensen Verzamelen’.

Het actuele thema van de vluchtelingenproblematiek speelt in deze show een grote rol. Hierin neemt Emilio Guzman een duidelijk standpunt in. Omdat hij zelf op 3-jarige leeftijd ook als vluchteling naar Nederland is gekomen, zij het niet voor een oorlog, is de link met z’n persoonlijk leven snel te leggen. Dit thema wordt dan ook veelvuldig gekoppeld aan zijn persoonlijke belevenissen, hetgeen hij leuk weet te verpakken.

Het begin van de show is niet heel sterk. Een robot, die toevallig ook Emilio blijkt te heten, begint met wat flauwe grappen, die maar deels aankomen. Wanneer Emilio Guzman zelf opkomt, begint de show beter te lopen. Hij weet waar zijn kracht ligt en waagt zich niet aan het zingen van liedjes of anders, maar houdt zich aan zijn verhaal. Hier zit een knappe opbouw in, waarbij de ‘gesprekken’ met de robot Emilio niet altijd een meerwaarde zijn.

Het hoogtepunt van de voorstelling zit richting het eind, wanneer de bedeesde en zachte Emilio eindelijk tot explosie komt. Ondanks een bekend recept, de grap over de mongolen stamt al van enkele jaren terug en die over de mensen die weg mogen uit het land is ook niet uniek, is zijn woede- uitbarsting toch een opluchting. Ook de verhalen over zijn eigen jeugd en de avonturen hij toen heeft beleefd zijn dik in orde.

Emilio Guzman geeft een duidelijke mening over het vluchtelingenprobleem. De koppeling aan zijn persoonlijke leven biedt vele mogelijkheden die maar deels worden ingelost. Omdat hij weinig nieuwe feiten toevoegt, blijft een echt vernieuwende mening uit. Deze voorstelling is niet perse de stap omhoog die gehoopt mag worden na het winnen van de Neerlands Hoop, maar zeker een bezoek waard en heeft nog groeimogelijkheden naarmate het seizoen loopt, door zijn actuele thema…

Jurgen van de Kraats

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.