Recensie Jasper van Kuijk

Onder de Streep vooral onderhoudend.

Jasper van Kuijk met de voorstelling Onder de Streep
Gezien op: 08-02-2016 Stadsschouwburg Utrecht

In de uitverkochte, Blauwe Zaal van de Utrechtse Stadsschouwburg speelde Jasper van Kuijk de première van zijn nieuwste show. De winnaar van Cameretten (jury- en publieksprijs) van 2010 is inmiddels toe aan zijn derde cabaretvoorstelling, getiteld “Onder de Streep”. Na afgelopen jaar zijn tijd te hebben gestoken in een liedjesvoorstelling is hij weer terug met een anderhalf uur durende cabaretshow.

De centrale vraag die Jasper zich deze voorstelling stelt is: welke informatie is relevant om te weten en welke niet. Hoe komt het dat we onbewust heel veel dingen opslaan zonder hier iets aan te hebben. In een verhaal dat deels aan zijn eigen leven wordt gekoppeld, krijgen we steeds meer antwoorden. De verhalen en de problemen die Van Kuijk schetst zijn voor iedereen herkenbaar.

De informatie die Jasper in zijn leven heeft verzamelt wil hij ordenen, zodat zijn kinderen dit niet zelf hoeven te ontdekken, maar zodat deze een vervolg kunnen geven aan hetgeen hij al weet. De lijst van vergaarde kennis wordt tijdens de voorstelling gemaakt en de verhalen hangen hiermee samen. Niet bijzonder origineel, maar wel een prima optie om het verhaal een samenhang te geven. Echt hilarisch wordt de voorstelling nooit, maar een leuke kijk op de informatie die we in een mensenleven inzamelen geeft hij wel. Een echt hoogtepunt zit er ook niet perse in. De voorstelling moet het hebben van het totale verhaal.

In “Onder de Streep” vertelt van Kuijk een goed en vooral onderhoudend verhaal. Daarbij schuwt hij de interactie niet. De kracht van de voorstelling zit hem vooral in de herkenbaarheid van de thema´s, zijn sympathieke persoonlijkheid en prettige verteltrant. De gezongen intermezzo’s leveren helaas ook niet de broodnodige meerwaarde. Maar ondanks het gebrek aan echte hoogtepunten is “Onder de streep”, onder de streep toch dik in orde.

Jurgen van de Kraats

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.