Fotograaf:
Anne van Zantwijk

Recensie René van Meurs

Ik ben zo egoïstisch en arrogant geworden!

René van Meurs met de voorstelling Even goede vrienden
Gezien op: 18-02-2016 Theater Hof 88, Almelo

‘We zijn diep van binnen niet bezig met grote problemen, maar met de grootte van je omeletje.’ René maakt zich zorgen om het egoïsme, de arrogantie en racisme van de mens. Zorgen die hij met het publiek deelt in een komisch jasje. Het zijn slechte eigenschappen waarop hij zichzelf ook regelmatig betrapt. Al gauw na zijn start zit René middenin een boeiend betoog, het publiek hangt aan zijn lippen en geniet met een grote glimlach.

René vertelt grappig en geanimeerd, maar de glimlach blijft een glimlach. Blijft de bulderlach uit vandaag? René blijft erg zitten op de boodschap. Het publiek wordt stiller en verliest de concentratie. Maar dan opeens, uit het niets, is het daar. Juist op het moment dat het publiek wil afhaken, klappert René er een grap in die onverwacht is, hilarisch en heel sterk. Er komt niet alleen een bulderlach, de tranen rollen over vele wangen.

René vertelt herkenbaar. Hij verrast en zet de luisteraar telkens weer op het verkeerde spoor. Hij heeft slimme grappen, maar zet ook een serieuze toon, want hij wil een statement maken. ‘Hoe bereid ben je om lelijke dingen mooi te maken en mooie dingen mooi te houden?’ Misschien wil hij te graag zijn boodschap overbrengen, want het gebeurt nog een enkele keer dat de aandacht verslapt. De zaal wacht soms in stilte af wat komen gaat, verdwaalt even in zijn woordenstroom en tast dan weer af of René nog een keer gaat verrassen. En dat is wat hij blijft doen, verrassen op onverwachte momenten. Dat is ook zeker zijn kracht, want het genot van het publiek is door de verrassing des te groter. En zeker bij het mannelijke publiek deze avond. De lage stemmen overheersen het gelach vanavond, wellicht doordat René met grote regelmatig woorden als piemel, rukken, en sjorren in de mond neemt? ‘Neem een vaas, vul deze met water en je eigen sperma, zet er een lamp onder en je hebt een gratis lava lamp!’ Mannelijk Almelo is in zijn sas. De avond vult zich met een opvolging van herkenbare grappen, uitdagende opmerkingen en interactie met het publiek.

René biedt een avondvullend programma; maar liefst anderhalf uur neemt hij het Almelose publiek mee in zijn enthousiaste betoog. Was het een kwartiertje minder geweest, dan had hij wellicht geen avondvullend programma gehad, maar was de avond wel energieker doorgelopen. Desondanks biedt René een avond plezier en stuurt hij het publiek met een grijns naar huis.

Bregje Verschaeren

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.