Recensie Martijn Hillenius

Meer verrassing zou typetjes en liedjes mooi aanvullen

Martijn Hillenius met de voorstelling De man in bonus
Gezien op: 26-02-2016 De Tamboer, Hoogeveen

Daar staat hij dan, tussen stapels volle dozen met T-shirts die hij aan de straatstenen niet kwijt kan. Martijn Hillenius had dit bedrijfje nog wel zo goed bedacht; shirts met teksten erop, hoe hip is dat? Maar hij ziet het zelf nu ook wel in: misschien had hij niet moeten kiezen voor ellenlange zinnen, hoe goed bedoeld de filosofische teksten ook zijn. Verslagen is de handelaar echter niet, want hij kent de wetten van het vak; ondernemen is mislukkingen verhullen en successen overdrijven.

Letterlijk heel dichtbij staat de cabaretier deze avond, maar zo had Martijn Hillenius het liever niet gezien. Slechts dertig man publiek is in Hoogeveen op ‘De man in bonus’ afgekomen en daarom hebben we met z’n allen plaatsgenomen op het toneel. Zo’n setting kan leiden tot een intieme avond, maar in De Tamboer ontbreekt de echte chemie tussen cabaretier en publiek.

Martijn Hillenius vertelt aardige verhalen uit de losse pols, maar voorspelbaarheid ligt op de loer. Zeker niet in alle stiltes die hij laat vallen, klinkt gelach en dat geeft deze momenten een wat koele sfeer. Nee, dan de typetjes die Martijn Hillenius te berde brengt. Daarin kan hij met zijn sprekende gelaat, waar hij werkelijk alle kanten mee op kan, helemaal losgaan. Zo zijn daar onder meer de net iets te hippe meid met een selfiestick en de barman die zich overduidelijk niet laat overrompelen door een brutale cafébezoeker. Mooi zijn ook de twee vaders die een tienminutengesprek van hun kind op school voeren. Snel schakelt hij tussen de pa van Chantal en de vader van Wolf en laat hij zien wat je met lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en intonatie van de stem kunt bereiken. Zijn opzegnummer in het schijnsel van een gloeilamp over een huisvader die niet opgewassen is tegen de avances van een hete dame en met wie hij in zijn eigen woning op de tafel belandt, is een knap staaltje.

Het is jammer dat zijn mening over diverse onderwerpen niet tot veel nieuwe inzichten leidt. Je druk maken over vrouwenvoetbal is dan verloren energie. En dat is zonde. Met meer verrassing in deze delen van de show zou Martijn Hillenius de voorstelling flink opschroeven. Want de combinatie van personages en liedjes zit wel snor.

Joyce Smits

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.