Recensie Diederik van Vleuten


Familieman Van Vleuten geeft voorstelling uit het boekje

Diederik van Vleuten met de voorstelling
Mijn nachten met Churchill


Gezien op: 02-04-2016 Koninklijke Schouwburg, Den Haag

Samen met het bronzen gezicht van Winston Leonard Spencer-Churchill deelt Diederik van Vleuten het podium. De WOII-premier van Groot-Brittannië staat niet alleen centraal in de voorstelling van vanavond, maar ook in het leven van Van Vleuten, zo blijkt. De Haagse cabaretier pakt een tweetal (van de twaalf!) Memoires over de Tweede Wereldoorlog van Churchill er bij. Nu zal hij het publiek eens laten inzien hoe geniaal de wereldreddende oorlogsleider was.

Waar Diederiks obsessie voor Winston Churchill vandaan komt, wordt meteen duidelijk: zijn vader is een oorlogskind en heeft dit er met de paplepel bij hem in gegoten. Diederik Van Vleuten blijkt zelfs een ware Churchill-imitator te zijn. Dankzij de slapeloze nachten van Van Vleuten kan hij de boeken dromen. De Hagenees weet te prikkelen door een hele dunne, soms poreuze lijn te laten bestaan tussen de wereldgeschiedenis en zijn familiegeschiedenis. Hierbij gebruikt hij de humoristische citaten van Churchill (of zijn ze toch van hem zelf?). Dit zorgt voor verassende situaties, maar nog veel meer voor intieme levensverhalen uit de familie Van Vleuten.

Gepassioneerd, een tikkeltje deftig en met veel gevoel weet de oud-compagnon van Erik van Muiswinkel passages uit zijn leven te delen met ons. Recht uit het hart vertelt Diederik ons over zijn verdriet door het verlies van zijn zusje. Zij leed aan sinistere psychoses. Voor altijd zal ze 23 jaar oud blijven. Van Vleuten werd hier aan herinnerd omdat hij stil was blijven staan bij een eveneens eeuwige drieëntwintigjarige, ditmaal een gesneuvelde Amerikaanse soldaat die is begraven in Margraten. Diederik van Vleuten geeft hierbij meermaals een ode aan de overledenen en aan de taal. Volgens hem is taal onze grootste binding met het verleden. Pyramides verkruimelen, maar woorden behouden hun vitaliteit. Prachtig is het ook als Van Vleuten uitlegt dat Churchill het V.K. tijdens de oorlog met alleen woorden op de been heeft gehouden.

Diederik van Vleuten steekt het af en toe ook iets luchtiger in. Hij vertelt over zijn avontuurlijke oom Dick, die in Pretoria de gevangen oorlogsverslaggever Churchill moest bewaken. Het ‘feit’ dat dit niet zijn grootste talent was, heeft er voor gezorgd dat de Brit in november 1899 kon ontsnappen en de wereld er uit ziet zoals hij nu is. Er wordt dus een knap staaltje ‘stand-up storytelling’ neergezet, zoals Diederiks eigen P.R.-tekst het mooi verwoord. De voorstelling is dan ook te sober, te tam en ook niet afwisselend en dynamisch genoeg om echt cabaret genoemd te kunnen worden. Dit maakt het geheel er echter niet minder op. De ingetogen manier waarop Diederik ontroert en inspireert is een vak apart.








Boy Zelle




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.