Recensie Ashton Brothers

Kon je de Ashton Brothers maar vaker voor ’t eerst zien

Ashton Brothers met de voorstelling Enfants Terribles
Gezien op: 12-04-2016 De Tamboer, Hoogeveen

Het begon allemaal met het boekje ‘Acrobatiek voor beginners, deel 1.’ Na de Kleinkunstacademie voelden Pim Muda, Joost Spijkers, Pepijn Gunneweg en Friso van Vemde Oudejans dat ze fysiek goed onderlegd waren, maar dat de werkelijke professionele acrobatiek ontbrak. De bijlessen hebben hen echter veel opgeleverd.

Inmiddels staan de Ashton Brothers (sinds eind 2014 zonder Pepijn Gunneweg) in het theater met hun vijfde avondvullende programma en dat is evenals een grote deel van de voorgaande shows weer adembenemend goed. Bij binnenkomst waant het publiek zich in een circustent waarin een spreekstalmeester de bezoekers in de stemming brengt, twee circusartiesten zich tussen het publiek begeven en op het podium de toneelknechten de laatste hand leggen aan de toneelopstelling. Tot het licht dooft. Stilte voor de storm. Die storm begint met een licht briesje als door de gordijnen van een poppenkast hoofden, benen, handen en voeten zodanig op en neer bewegen dat de term lenigheid tekortschiet. De lachspieren zijn opgewarmd. Dan volgt de overdondering. De show Enfants Terribles van de Ashton Brothers is wederom een combinatie van halsbrekende toeren, humor, cabaret, mimiek, clownesk gedrag en stunts, wat in zijn geheel leidt tot grote bewondering en veel gelach. Zoals de acrobatische toer door Joost Spijkers in een zwevende ring boven het publiek, het luchtgitaarspel met fluit in de mond door Pim Muda en de beklimming van een keukentrap door een wanhopige vogel op krukken door Friso van Vemde Oudejans.

Niet elke halsbrekende toer is nieuw en met het wegvallen van Pepijn Gunneweg heeft de theatergroep aan muzikaliteit en vrolijkheid ingeboet. Zonder Gunneweg moet het publiek het stellen zonder terugkerende typetjes en dat was een kracht van de show. Maar de kunsten blijven adembenemend. Gecontroleerd gevaarlijk, al laten de Ashton Brothers het publiek geloven dat die controle vaak ver te zoeken is. Voor de totstandkoming van een nieuwe show trekt het trio zich terug in een loods in Zaandam waar de drie fantaserende enfants terribles eenvoudige ideeën uitwerken tot volledige theateronderdelen. Een simpele scootmobiel bijvoorbeeld, leidt tot terugkerende racepartijen van drie van deze opgevoerde voertuigen, bestuurd door bejaarden die je vanwege hun grove maskers en bedreigende houding niet in het donker zou willen tegenkomen. Misschien wel de leukste vondst van de show.

De Ashton Brothers zijn een ‘must see’ voor elke theaterliefhebber. Maar bedenk goed als je ze nog nooit gezien hebt, wanneer je gaat, want écht onder de indruk ben je alleen de eerste keer.

Joyce Smits

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.