Recensie Richard Groenendijk
Een lach en een traan

Richard Groenendijk met de voorstelling Terug bij af
Gezien op: 04-12-2009 Oude Luxor Theater, Rotterdam

Bij Richard Groenendijk is de slappe lach bij de prijs inbegrepen. En als je niet uitkijkt kom je ook voorlopig niet meer bij. In Terug bij af blikt Groenendijk terug op 10 jaar cabaret. Dit doet hij met een hilarische portie valse bescheidenheid, maar ook met een rauw randje. Zo makkelijk heeft de cabaretier het de voorbije 10 jaar niet gehad. Deze eerlijkheid geeft verdieping aan zijn show, maar geeft ook een ongemakkelijk gevoel tussen het schuddebuiken door.

Hij gaat lekker van start; in een steeds terugkerend ‘interview’ reflecteert Groenendijk op zijn showjaren. Daarbij vormt zijn pakket van ‘talent, schoonheid en intelligentie’ de basis. Aan de lopende band vuurt deze (niet geboren) Rotterdammer oneliners op je af waar je nog lang van nagrinnikt. Het is niet eens de grap, maar meer de verpakking die het ‘m doet. Met grandioze woordkeuzen een razend tempo verrast hij van begin tot einde.

Een typetje als de Rotterdamse Jopie (‘je hebt geverts en je hebt nemerts’) brengt hij moeiteloos tot leven. Ook de troosteloze beelden uit zijn verleden en zijn dansende buurmeisje Kim (‘één groot busongeluk’) dragen feilloos bij aan het zelfportret dat Groenendijk deze avond schetst. De manier waarop hij zijn homoseksualiteit benut en omarmt maken het plaatje compleet. Zijn zelfspot is treffend omdat hij het oprecht meent.

Langzaam sluipt er een melancholische noot in de verhalen van Groenendijk. Ondanks zijn overwegend succesvolle loopbaan heeft hij perioden gekend dat hij moest vechten tegen zijn haat-liefde verhouding met het podium. Ook die kant van het verhaal past in een terugblik. Maar voor de chemie met het publiek is het gevaarlijk; een cabaretier die voor zijn gevoel al tien jaar in de coulissen staat, heeft die nog wel zin om een welwillend publiek te vermaken?

Eén ding duidelijk: Richard Groenendijk hoort op het podium. Scherpe humor en mooie, gevoelige liedjes garanderen een goede avond uit. Als hij er niet een tikketje in geloofde, zou hij er niet meer staan. Maar tragisch is het wel dat een man met zoveel charisma en talent zich laat remmen door angst. Laat het podium zijn therapie zijn. Want volgens zijn motto (geleend van opa) is hij er nog niet: ‘we gaan overal naartoe, behalve naar huis.’

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.