Recensie Peter Heerschop


Indianenverhalen en vrijmoedigheid met aimabele Peter

Peter Heerschop met de voorstelling
Van horen zeggen


Gezien op: 20-05-2016 Stadsschouwburg, Groningen

Peter wil het publiek naar huis laten gaan met bruikbare inzichten en inspiratie voor een mooier leven. Hij wil dat iedereen hem daarbij goed begrijpt. Daarom heeft Peter de praatstok in handen, uit de traditie van de Amerikaanse Indianenstammen. Het principe van de praatstok: de spreker bepaalt zelf hoe lang hij aan het woord blijft. Vaak is dat totdat hij ervan overtuigd is dat de hele stam zijn woorden goed begrijpt. Grappend voegt Peter toe dat dit een nogal vrouwelijke manier van verhalen is. Refererend naar de praatstok laat hij weten dat het nog onzeker is hoe lang zijn optreden duurt.

De radiocolumnist heeft gepoogd de levenskennis uit zijn vriend te trekken tijdens zijn laatste levensjaar. Die vriend was terminaal en stond ineens heel anders in het leven. Hierdoor leek hij veel wijsheid in pacht te hebben, waar Heerschop uiterst nieuwsgierig naar was. Het eerste inzicht is dat achter alles dat we over anderen vertellen ‘van horen zeggen’, een verborgen werkelijkheid over jou schuilt. Vervolgens vertelt Peter een hilarisch verhaal over ‘een vriend van hem’ die last van aambeien had. Die werd bij de huisarts ontmaskerd door het stagelopende vriendinnetje van zijn dochter, toen hij uit schaamte plotseling maar vertelde dat hij keelpijn had.

Peter Heerschop vertelt heel nuchter en amicaal over deze zoektocht naar de levenslessen, terwijl hij hier flarden van loslaat. Hij ouwehoert er tussendoor lustig op los door te moppentappen, gek te dansen en grove grappen te vertellen die zijn geïnspireerd door vrouwen en zijn tijd als gymleraar. Daarnaast rekent Peter met praktische voorbeelden af met te snelle oordelen. Zo illustreert hij hoe snel we liedjes uit de Top 2000 herkennen - die lijst kan voortaan binnen een kwartier. Door het naspelen van een scène uit de film Good Will Hunting, laat hij op verfijnde wijze zien dat men elkaar niet kan doorgronden op basis van één enkel oordeel.

In de tijd van zijn L.O.-docentschap heeft Peter twee jongetjes in het ziekenhuis bijgestaan bij een botbreuk. Het viel hem op hoeveel verschillende percepties er wel niet waren over één en dezelfde gebeurtenis. Peter verklaart dit door het variërende samenspel tussen de linker- en rechter hersenhelft; tussen rationeel, hard en mannelijk en begripvol, sociaal en vrouwelijk. Op basis van een indianenverhaal ontknoopt hij metaforisch: in ons hoofd zitten een boosaardige en een goedaardige wolf. Ze werken hun hele leven samen, maar er kan er uiteindelijk maar één overleven. Dat is de wolf die je het meeste voedt. Het staat vast dat Peter ons voortreffelijk heeft gevoed met zijn warme karakter, luchtige gekloot, doordachte humor en hoogwaardige wijsbegeerte.



Boy Zelle




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.