Recensie Amsterdams Studenten Cabaret Festival
Het Amsterdams Studenten Cabaret Festival zet zich op de kaart!

Amsterdams Studenten Cabaret Festival met de voorstelling Finale 23ste Amsterdams Studenten Cabaret Festival
Gezien op: 02-06-2016 DeLaMar Theater, Amsterdam

Het Amsterdams Studenten Cabaret Festival heeft promotie gemaakt. Na vele jaren finales in de Rode Hoed beleefde de 23ste editie van dit studentenfestival zijn finale voor het eerst in het prachtige DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarmee zet dit festival zich sterk op de kaart om, naast het Groninger Studenten Cabaret Festival, een belangrijke opstap te worden voor studerend cabarettalent. In een uitverkocht DeLaMar was de typische studentikoze sfeer onder het publiek gelukkig nog steeds aanwezig en daarmee heeft het festival nog steeds zijn eigen identiteit. Het publiek ging weer ouderwets los dankzij de kandidaten van deze finale, Daan van der Hoeven, Klaas Prins en Andries Tunru.

Daan van der Hoeven is meer stand-up comedian dan cabaretier. Een leeg podium, een microfoonstandaard en een handmicrofoon zijn de enige attributen. Zijn voorstelling komt traag op gang. Daan vertelt een verhaal over een ijssalon in Leiden die zijn smaak ijs niet heeft en waar de ijssalonhouder hem uitmaakt voor een “eigen-huis-een-plek-onder-de-zon-type”. Het is een vrij graploze opening die vooral bedoeld lijkt om cement aan zijn programma te geven. Flarden van deze René Frogertekst zijn subtiel door de voorstelling heen geweven en komen regelmatig terug. De gepassioneerde ijssalonhouder gebruikt Daan aan het eind om een heus statement te maken. Na de opening komt Daan langzaam op stoom en vermaakt hij zijn publiek met vooral persoonlijke anekdotes over kantoormensen, zijn grote hoofd, hoe heerlijk het moet zijn om dom te zijn en over tongzoenen met de badrand.

Klaas Prins gooit het over een hele andere boeg. Klaas is energieke persoonlijkheid met een apart randje. Hij opent met een liedje op gitaar over een sprookjesprins. Klaas heeft in zijn programma een interessant thema te pakken. Het gaat over verwachtingen en het voldoen aan verwachtingen. Het beste uit jezelf halen of juist niet. Binnen dat thema vertelt hij zijn verhalen en deelt hij zijn observaties. De typering van een Rotterdams wijf in de rij voor de Phyton in de Efteling speelt Klaas helemaal uit en is hilarisch in opbouw. Knap ook dat hij aan het eind van deze sketch zelf speelt met de verwachting van de zaal en die dan juist niet inlost. Hetzelfde geldt voor de typering van een allochtoon in een bar die uitmondt in een rap. De clou is gruwelijk flauw, maar wel zo flauw dat het weer leuk is. Klaas sluit af met een liedje over de hang naar succesvol, rijk en beroemd worden. Hij is er bijna…

Andries Tunru valt met zijn neus in een lekker los gespeelde zaal. Andries, afgestudeerd aan de Koningstheateracademie is hij een prima performer. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan op het podium en hij neemt zijn publiek mee in zijn letterlijk en figuurlijk “kleine wereld”, een flat van 30 m2 waar hij sinds kort samenwoont met zijn vriendin. Achter Andries sterke spelvaardigheden ligt echter een programma verborgen dat niet al te origineel is. Hij bewandelt veel al platgebaande paden in de stand-up comedy en het cabaret. Het gaat grotendeels over het samenwonen met zijn vriendin die veel te veel praat en waar hij voortdurend op afgeeft. Hij vertelt hoe moeilijk het is, als je een vaste relatie hebt, om naar andere mooie vrouwen te kijken of ze van je af te houden. Zijn act over hoe hij dat aanpakt is supergrappig en John Cleese-achtig uitgespeeld. Hij besluit zijn voorstelling met een medley van kinderliedjes die hij in een realistisch sausje giet. Hoewel dat hilarisch is, voelt ook dat bekend aan.

De jury koos Andries Tunru als de winnaar van het Amsterdams Studenten Cabaret festival 2016. Het publiek was het volmondig met de jury eens door ook de publieksprijs aan Andries te geven.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.