Recensie Klaas van der Eerden
Van der Eerden speelt zaal met gemak plat

Klaas van der Eerden met de voorstelling Schwalbe
Gezien op: 14-01-2010 Theater aan de Slinger in Houten

Klaas van der Eerden heeft inmiddels zijn naam wel verdiend in het Nederlandse cabaret. Dat is voor een artiest natuurlijk geen reden om achterover te leunen. En toch valt er in zijn vijfde show ‘Schwalbe’ enig gemak te bespeuren. Nu is Van der Eerden een zeer ontspannen persoonlijkheid die een zaal zonder veel moeite een huiskamergevoel geeft. Toch had iets meer zorgvuldigheid ‘Schwalbe’ meer, tja, schwung kunnen geven.

Lachen is het zeker met Van der Eerden. Hij speelt met beelden die we allemaal kennen of op zijn minst kunnen oproepen. Een eerste snowboardervaring is dan ook pijnlijk herkenbaar, zelfs voor de wintersportleek. Het is indrukwekkend hoe de 34-jarige cabaretier het publiek binnen no time zijn verhalen in trekt. Hij heeft dan ook wat je noemt de ‘gunfactor’; het is moeilijk om hem niet sympathiek te vinden en niet mee te gaan in zijn flow.

Improvisatie is één van de grootste bewijsstukken van zijn talent. Het is bijna hopen op een onverwachte gebeurtenis, want dan neemt Van der Eerden de tijd om er een draai aan te geven. Ook toont hij wederom aan goed raad te weten met geluid. Of het nu stemmetjes of simpele geluidsfragmentjes zijn; hij doet er dingen mee die je niet voor mogelijk houdt. Zo vertolkt hij heel treffend hangjongeren met elke mogelijke culturele achtergrond en mixt hij terplekke een compositie van geluiden in elkaar.

Een grote inspiratiebron voor deze show is de geboorte van zijn dochter. Hij neemt het verse ouderschap op de hak, zoals het hoort. Kinderfeestjes, kinderwagens en natuurlijk de bevalling; allemaal verschrikkingen. Waar deze jonge vader toch stiekem erg graag -en trots- over praat. Meer moeite lijkt Van der Eerden dan te hebben met het kopen van een keuken; op hilarische wijze trapt hij in alle praatjes van de keukenverkoper. Of van de aannemer.

Hoewel Van der Eerden een zeer vermakelijke reeks aan verhalen, typetjes en muzikale trucs oplepelt, ontbreekt het zijn show aan een rode draad. Zijn ‘meegaandheid’ en de schwalbes die dit met zich meebrengt, lijken later op de losse scènes te zijn geplakt, vanwege de titel. Dit komt onnodig rommelig over; ook zonder dit zogenaamde thema had hij zijn publiek wel ingepakt. Het werkt, en goed ook, maar Van der Eerden kan met gemak een hoger niveau aan.

Lieke van den Brink, lid jongerencultuurpanel De Kom, Nieuwegein.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.