Recensie Jörgen Raymann

50 worden is zo gek nog niet

Jörgen Raymann met de voorstelling Zo Kan Het Ook
Gezien op: 21-10-2016 Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

‘Lang zal hij leven, lang zal hij leven..’ Jörgen Raymann is 50 jaar geworden en dat moet gevierd worden. Een enthousiast publiek zingt met volle borst mee. Raymann is vrolijk, opgetogen en enthousiast. De start van een nieuw decennium in zijn leven is hem niet tegengevallen. Vijftig worden heeft zoveel voordelen. De sfeer zit er al gauw in en daarmee is de toon voor een gezellige avond gezet.

‘Zo kan het ook!’ Het is een noodkreet die Raymann aan de man wil brengen. We leven in een multicultureel land, maar het lijkt helemaal mis te gaan. Er is geen verdraagzaamheid, geen interesse en geen echt samenleven. Hoewel het een pakkend thema is, blijft het wat onduidelijk waarom hij hiervoor gekozen heeft. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zo spreekt hij over een geconstateerde (goedaardige) tumor, de gematigde sporters in Nederland voor wie inmiddels meedoen echt belangrijker is geworden dan winnen, zijn huwelijksaanzoek van jaren geleden en racisme. In dit laatste onderwerp komt zijn noodkreet tot leven, want tot dat moment lijkt het een aaneenschakeling van verschillende onderwerpen. Het verband is wat onduidelijk. Desondanks is Raymann grappig, hij neemt het publiek mee in zijn verhalen, maakt ze enthousiast en laat ze lachen.

Muziek en zang spelen een belangrijke rol in de voorstelling. Zijn lied over de ‘ontschaving’ is pakkend bedacht en vol passie gezongen. Hij raakt zijn publiek. Tijdens de voorstelling wordt Raymann bijgestaan door Ulrich, een gitarist die zijn verhalen muzikaal ondersteunt, maar daarnaast ook af en toe wordt betrokken in de voorstelling. De meerwaarde van Ulrich is muzikaal wel duidelijk, maar verder is het voornamelijk vervelend en haalt hij het tempo uit de voorstelling.

Raymann heeft met ‘Zo kan het ook!’ een prima voorstelling neergezet. Het publiek heeft gelachen, geluisterd en genoten. Neem je dat wat warrige opbouw en onduidelijke toegevoegde waarde van Ulrich voor lief, dan ben je verzekerd van een leuke avond cabaret.

Bregje Verschaeren

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.