Recensie Paul de Munnik

Nieuw

Paul de Munnik met de voorstelling Nieuw
Gezien op: 25-10-2016 De Kleine Komedie Amsterdam

Paul de Munnik is geen vreemde in de muziek- en cabaretwereld. Samen met Theaterschoolvriend Thomas (“Acda: is dat Turks?”) toerde hij jaar in jaar uit langs de Nederlandse theaters, waar ze – aanvankelijk met een cabaretvoorstelling, maar later met overwegend liedjesprogramma’s – de ene na de andere hit ten gehore brachten. Waar Thomas Acda meer de Amsterdamse vlotte humor vertegenwoordigde, was Paul de Munnik meer ingetogene van de twee. Hoewel hij zich altijd prima kon handhaven op de grotere podia, heeft hij tijdens een door Rick Treffers georganiseerd ‘Live in the Living’-huiskamerconcert vele jaren geleden ooit verzucht: “Mán, wat is dit gaaf! Dit ga ik vanaf nu vaker doen!” Misschien dat die avond wel het einde van het duo Acda en De Munnik heeft ingeluid, of in ieder geval het zaadje heeft geplant voor een eigen tour langs de kleinere zalen van Nederland.

Inmiddels is het zo ver, en na een bescheiden try-outtournee staat Paul de Munnik nu solo op het toneel met een eigen liedjesprogramma ‘Nieuw’. Zó nieuw is dat overigens ook weer niet, want de meer ingetogener nummers van Acda & De Munnik waren toch al van zijn hand. En nu heeft hij er dus zijn eigen stiel van gemaakt: met gitaar en piano – en niets meer dan dat – op een podium. Heel naakt en kwetsbaar. Alsof De Munnik er na al die jaren toeren nu klaar voor is om zich niet langer te verschuilen achter Acda en de andere bandleden, maar om zelf op te staan en zijn eigen stem te laten horen. En wat dúrft deze nieuwe Paul de Munnik zijn stem te laten horen! Hij spreekt, zingt en zwijgt vanuit en tót het hart. Sinds Huub van der Lubbe is er zelden meer een Nederlandse mannelijke vocalist geweest die zó in volle expressie zichzelf durft te laten zien en horen op het podium. En hoewel hij dat nog niet eerder in deze setting had gedaan, is daar toch niets ‘nieuw’ aan; eerder juist heel vertrouwd. Alsof hij nu is wie hij altijd al is geweest.

Ook in de uitvoering weet De Munnik de juiste snaar te raken. Zijn versie van Charles Aznavours Franse klassieker ‘Hier encore, j’avais 20 ans’ is van eenvoudige maar aangrijpende schoonheid. Naast Aznavour is De Munnik geïnspireerd door Jacques Brel, Bram Vermeulen, met een vleugje Oscar Peterson, Prince en Dave Grusin, maar bovenal door Maarten van Roozendaal. En De Munnik lijkt niet alleen door ze geïnspireerd, op het podium ís hij ze ook allemaal. Maar dan Nieuw…

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.