Recensie Sander van Opzeeland

Van Opzeeland houdt het vooral gezellig

Sander van Opzeeland met de voorstelling Laten we het in godsnaam gezellig houden
Gezien op: 03-11-2016 De Kleine Komedie, Amsterdam

Sander van Opzeeland is sinds 1998 lid van de Comedytrain en schrijft voor diverse satirische televisie- en radioprogramma’s. Na zijn theaterdebuut in 1999 en een programma in 2007 was het een tijdje stil. Maar sinds 2012 is hij weer regelmatig in het theater te vinden. Dit seizoen speelt hij een korte theatertour van het programma “Laten we het in Godsnaam gezellig houden.”

Sander heeft op het podium genoeg aan zichzelf. De vleugel neemt een centrale plaats in op een podium dat verder volledig is opgetuigd met slingers. In liedje-conference-liedje stijl neemt hij ons mee in zijn pleidooi voor meer gezelligheid. De samenleving staat bol van korte lontjes en onaardige mensen en in diverse verhalen en liedjes krijgen we daar genoeg voorbeelden van voorgeschoteld. Want 2016 was geen gezellig jaar.

“Laten we het in Godsnaam gezellig houden” is officieel geen oudejaarsconference, maar het heeft er verdacht veel van weg. Sander is een cabaretier die leeft van de actualiteit. Dit programma is dan ook doorspekt met actuele grappen over bijvoorbeeld horrorclowns, de zwartenpietendiscussie, Silvana Simons, racisme, Jesse Klaver enzovoorts. Sander heeft in zijn grappen en verhalen de tijdsgeest stevig bij de kladden. Ons ongeremde, maar ook totaal onbenullige en agressieve flapuitgedrag weet hij sterk neer te zetten. Ter illustratie weet hij een simpele neutrale twitter-reactie in een paar stappen volledig te laten ontsporen.

Sander is een cabaretier met een licht absurdistische inslag. Zijn zelfrelativerend vermogen is ronduit aangenaam. Hij is op zijn best waar hij zijn absurdisme weet te koppelen aan zijn sociaal awkward gedrag. Bijvoorbeeld in het verhaal over een verkoper aan de deur waarbij hij op hilarische wijze verstikt raakt in zijn eigen gedrag. Hetzelfde trucje past hij nogmaals toe in een verhaal over de tram waar hij een scheldende Amsterdammer terechtwijst. En driemaal is scheepsrecht bij de kassa van een drogist. Stuk voor stuk intens grappige verhalen die goed zijn opgebouwd. Ook het lied waarin hij de duivel bedankt en het lied over hoe God de wereld schiep zijn erg fijn.

Sander weet de tijdsgeest goed te duiden. Daarnaast probeert hij ook hier en daar te schuren, zoals in zijn vergelijking tussen racistische en vrouwonvriendelijke grappen. Ondanks dat blijft de voorstelling hangen op het niveau van een reeks aangename en leuke grappen. Sander blijft wel erg tussen de lijntjes. Juist met de thematiek van de onaardigheid had hij ons wel vaker echt op de pijnbank mogen leggen. Maar omdat dit uitblijft kabbelt de voorstelling gaandeweg een beetje voort. Pas aan het eind van de voorstelling, in zijn tienstappenplan om Nederland weer op de rit te krijgen, maakt hij zich een beetje boos. Sander blijft teveel aan de oppervlakte en weet ons nergens in de voorstelling met emotie en diepgang echt te raken. En dat is jammer, want daarmee had hij deze voorstelling van leuk tot onvergetelijk kunnen maken. Nu houdt hij het vooral gezellig.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.