Recensie Harry Piekema

HARRY PIEKEMA MAAKT KENNIS MET AMSTERDAM

Harry Piekema met de voorstelling Man wil trap op met lampje
Gezien op: 06-11-2016 De Kleine Komedie Amsterdam

Held van die éne reclame, althans zo staat Piekema als ‘filiaalmanager van Dalen’ natuurlijk bekend. Een rol die hij tien jaar lang vervulde met groot succes, omdat hij het natuurlijke talent heeft om mensen – vanuit de huiskamer notabene – te laten lachen, ontroeren en vermaken. Dat deed hij al vele jaren in vele producties in het theater, toch groeide zijn horde fans pas na de reclamespotjes. Onder het mom van de juiste keuzes maken in het leven, werd het tijd voor een nieuw avontuur. Een nieuw plan A. Naast het spelen van een schurk in een tv-serie wilde Piekema erg graag een solovoorstelling maken. Nog geen anderhalf jaar later staat hij hier, vol trots en onwennigheid weer op beide benen op het podium. Tijd om kennis te maken met Harry Piekema en dat gaat letterlijk met vallen en opstaan.

‘Vroeger was ik niet speciaal, niet de bal krijgen was zeg maar heel normaal.’ Totdat de juf hem op iets heel bijzonders attendeerde: de klassieke muziek. Piekema waant zich in een andere wereld. ‘Ik ben thuis’, zegt hij vol trots. Ze overhandigt hem die plaat en zegt: ‘Die hoort bij jou.’ Thuis muziek spelen was bijna uit den boze, totdat Piekema de country harp in zijn handen gedrukt kreeg. ‘Ik oefende net zo lang totdat ik Amerikaanse liedjes kon spelen.’ Je doet iets in het leven, terwijl je eigenlijk heimelijk die verborgen droom wilt naleven. Maar hoe werkt dat, geluk zoeken?

Piekema koppelt grote levensvragen aan dagelijks gedoe, maakt van levendige verhalen prachtige liedjes en heeft een slapstick aan muzikaliteit en humor. Hij is een Nederlandse acteur, televisiepresentator, stemacteur, toneelspeler en regisseur. Een grote mond vol, maar toch voelt Piekema zich tijdens de première ‘Man wil trap op met lampje’ niet gekend. Niet echt, althans. Een verhaal over een man die zich een tikkeltje vervreemd voelt door de roem, opgegroeid is in een nieuwbouwwijk waar alles tot zijn negende jaar grijs was en de behoefte voelt om zich verstaanbaar te maken. Totdat het lot hem tartte en de zoektocht naar geluk zegevierde: de muziekartiest was geboren.

Samen met Erik Rutjes zingt en speelt hij prachtige liedjes als ‘I was born in the USA’, ‘You shake me up’ en ‘Onbekende maan’. Uit volle borst, zuiver en ontroerend. Piekema laat zien dat hij echt veel meer kan dan ‘‘nou, waar u me allemaal van kent’’. Hij improviseert, imiteert en heeft een juist gevoel voor intonatie en drama. Alhoewel Piekema best een einzelgänger is, geniet hij ervan om contact te maken met de mensen die tegenover hem zitten. ‘Wees mijn lot’, zingt hij huiverend tijdens één van zijn sprekende liedjes.

Aan het begin van de voorstelling was het publiek zo vrij om een aantal vragen op te schrijven die Piekema dan tijdens de show uitgebreid zou gaan beantwoorden. Een voel-je-welkom van twee kanten. Maar ook om eindelijk van dat supermarktimago af te komen. Dit zorgde voor interactie en gebrul, tot vreugde van de meesten. Kennismaken met het publiek, in plaats van zelf alleen maar voor de camera te staan. En dat is letterlijk wat hij deed, hij schudde handen en zei: dit is wie ik ben. Held van dat éne optreden.

Anne Kleijne

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.