Recensie De Partizanen

Partizanen zijn in grootse vorm

De Partizanen met de voorstelling Welkom in Partizanië
Gezien op: 15-11-2016 De Kleine Komedie, Amsterdam

De Partizanen is misschien wel het meest succesvolle cabaretduo van de laatste jaren. Hun succesreeks begon in 2013 toen ze met glans het Leids Cabaret Festival wonnen. En hun debuutprogramma werd in 2015 door de schouwburgen meteen beloond met de Neerlands Hoop. Hun tweede programma “Welkom in Partizanië” beleefde zijn première dan ook in een volgepakte Kleine Komedie. De lat lag hoog na de Neerlands Hoop. Maar Thomas Gast en Merijn Scholten losten die verwachtingen ontspannen en met een ogenschijnlijk gemak in.

Wie de Partizanen al kent, weet wat hij kan verwachten. Een aaneenschakeling van sketches zonder noemenswaardige rode draad of verband. In het begin waarschuwen de heren hun publiek zelfs nog even dat mogelijke dwarsverbanden berusten op puur toeval. Een vorm van indekken die totaal niet nodig is. De Partizanen hebben helemaal geen rode draad nodig. Toch zit er wel degelijk veel meer in Partizanië dan Thomas en Merijn ons willen doen geloven.

Het duo trapt af met een vrolijk lied over zichzelf. Even komt nog de twijfel om de hoek kijken. Gaan ze hun niveau wel halen? Dit lied is de zwakste schakel van de voorstelling en gelukkig snel vergeten. Zodra de eerste sketch daar is, gaat het meteen los. Als een volleerd verkoper smeert Merijn Thomas een doosje lucifers aan alsof het om een glimmende bolide gaat. De sketch is van a tot z hilarisch. Vanaf dat moment ploft de Kleine Komedie uit elkaar van het lachen. Thomas en Merijn rijgen hun scènes in vlot tempo aaneen. Strak in het pak hebben ze verder weinig nodig om uit elke situatie hilariteit te halen. Ze kruipen in de huid van diverse personages die allemaal wel degelijk verband hebben met elkaar.

Partizanië is één grote persiflage op hoe wij zijn. De totale nikserigheid van onze westers probleempjes worden vakkundig ontleed. En passant worden de talkshows en tv-documentaires, die hier dan weer aandacht aanbesteden, sterk gepersifleerd. Er ligt een stevig fundament subtiel verscholen onder vele gespeelde scènes. De sketch over een niet bezorgd pakketje, de scène waarin Merijn zijn vrouwelijke kant loslaat, de koffiescène, het weekendje thuis, of de babbelende kakmadammen over squirten, het zijn stuk voor stuk pareltjes waar wel degelijk meer achter zit dan alleen de lol. Daarnaast wordt ook onze intolerantie en inmiddels agressieve volksaard op een aangename manier gefileerd. Zelfs grote thema’s als de grens tussen goed en fout in een gewelddadig conflict wordt in een stilspel met jerrycans treffend en komisch neergezet. Maar ondanks dat houdt de voorstelling altijd en overal een hilarisch en lichtvoetig karakter.

De Partizanen bewijzen eens te meer garant te staan voor een avond puur vermaak. Ze trappen anderhalf uur aanstekelijke lol en houden ons daarbij subtiel de lachspiegel voor. Partizanië is een mooi land en het is een feestje om daar een tijdje te vertoeven. Daarmee lossen de Partizanen de verwachtingen na de Neerlands Hoop meer dan in. Met “Welkom in Partizanië” bevestigen de Partizanen tot de kopgroep van het Nederlandse cabaret te behoren.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.