Recensie Cameretten
Pieter Verelst wint Cameretten met uitbundig en absurd optreden

Cameretten met de voorstelling
Finale Cameretten 2016


Gezien op: 26-11-2016 Nieuwe Luxor Theater Rotterdam

Het Cameretten Festival, al jaren hét platform voor potentiële cabaretiers, getalenteerde kleinkunstenaars en rasechte entertainers. Wat begon als een studentenvereniging-initiatief veranderde in een serieuze wedstrijd in kunst en cabaret. Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts en Ronald Goedemondt deden het jaren geleden al eens dunnetjes voor en groeiden uit van winnaars tot toptalenten.

Vorig jaar sleepte Anne Neuteboom de Jury- en Publieksprijs in de wacht en heeft sindsdien geen saaie avond meer op de agenda staan. Dit jaar werd het wederom tijdens de finale van alweer de 51-editie van Cameretten een warm feestje. De drie finalisten beloofden plechtig alles te geven en dat is precies wat ze deden. Volgens de jury is er dit jaar één finalist die door zijn diepere en complexere inhoud en weelderige energie met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Al trillend van adrenaline en wiebelend op de stoel wachtten de drie op het allesbepalende oordeel van de jury. Na minuten die tergend langzaam voorbij kropen, was het lot bepaald: Pieter Verelst wint Cameretten 2016.

De aftrap
Ondanks dat Alex Ploeg het spits af moest bijten, liet dat niets blijken aan zijn overweldigende zelfvertrouwen en jongensachtige charme. Sympathiek, 25 kilo lichter en leeft in een wereld waarin hij zich kut voelt, maar dan ook nog eens hongerig. In de voorstelling ‘Onverantwoord’ vertelt Ploeg hilarische verhalen die stuk voor stuk herkenbaar zijn. Hij pretendeert dat hij niet altijd zo’n lekker snoepje is geweest, maar ook dat hij zich naakt voelt, zonder enig schild. Een voorstelling over life coaching, romantische ontbijtjes en over meisjes opsluiten.

Hij laat zien dat hij een uitstekende gitarist is. Zijn eerste liedje is erg grappig en het begrip de ‘Koning van de aanleunwoning’ heeft een heel andere betekenis gekregen. Prettig gestoord op een erg verwarmende manier. Toegankelijk, blijft dicht bij zichzelf en houdt zich stevig op het podium. Het publiek houdt van Ploeg en het komt zeker niet als een verrassing als hij dezelfde avond nog de Publieksprijs wint.

De half Nederlander en half Chileen
Victor Luis van Es wordt ondanks dat hij half Nederlands en half Chileen is nog bijna altijd geassocieerd met een Turk. Hij moet na het samenwonen met zijn ex-vriendin weer terug naar zijn ouders en verrek ook maar, zij mag alles houden. Emoties komen los, ego’s passeren de revue en in huis heerst er passie voor conflict.

Tijdens de show ‘Zichtbaar’ vormen zijn anekdotes en observaties over het gezin een grappige aanvulling op het grotere geheel: Wie ben ik? En hoe vind ik deze antwoorden? Hij is in een sterk en persoonlijk verhaal via Tinder een zoektocht aangegaan naar de liefde, ook als dat een man blijkt te zijn. Alleen zijn is immers erg moeilijk en soms, heel soms komen er gewoon dingen op ons af en hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt.

Luis van Es is een vlotte en nonchalante cabaretier en weet met gemak de aandacht van het publiek vast te houden. Deze 21-jarige Amsterdammer laat zien dat hij mensen graag aan het lachen maakt, met een gezonde dosis aan zelfverzekerdheid en zelfspot.

Fantasie die je nét niet te boven gaat
Pieter Verelst is de laatste finalist en maakt met de voorstelling ‘Mijn broer en ik’ direct iets los in het publiek. Je kunt en mag niet afwijken van zijn verhaal. Verelst tilt absurdisme en surrealisme naar een hoger level en heeft een buitengewone fantasie. Het publiek raakt nog net de grillige verhaallijn aan, maar met de ruimte en vrijheid om mee te gaan in zijn uitbundige energie. En dat zorgt voor een fijne dynamiek.

Zijn broer Maurice, met wie hij avonturen beleefd in het doodsaaie Belgische dorpje van de anale driehoek, is daarin zijn toewijding. Verveling lijdt vaak tot de vreemdste situaties en de gekste denkbeeldige karakters. Mentaal gehandicapte walvissen, met piemels slaan op de piano en kotsen in de auto, heel normaal in huize Verelst.

Het ene moment vertelt hij over de natte acne van zijn broer - die je overigens echt niet op zijn rug wilt slaan – en het andere moment paradeert hij al zwierend rond op het podium. Hij maakt zich kwetsbaar en speelt de zaal plat. De jury is erg onder de indruk van zijn originaliteit. ‘Soms blaast hij zichzelf op, soms maakt hij zichzelf heel klein.’ Verelst is ongrijpbaar en met zijn theatrale optreden en bravoure won deze 26-jarige Belg zaterdagavond het festival. Wat een heerlijke avond en wat een geweldige finalisten.







Anne Kleijne




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.