Recensie Kirsten van Teijn

Van Teijn zet overtuigende powerperformance neer

Kirsten van Teijn met de voorstelling Zalf
Gezien op: 10-12-2016 Verkadefabriek te Den Bosch

Kirsten van Teijn bewijst met haar tweede voorstelling ‘Zalf’ dat ze een blijvertje is in het cabaretlandschap. Met haar schaamteloosheid, onbetaalbare expressiviteit en prachtige liedjes pakt ze je volledig in. Een tikje vrijblijvend is ‘Zalf’ wel, maar heel erg is dat niet als iemand zó in haar element staat te zijn op het podium. Ergens tijdens deze zeer onderhoudende powerperformance ga je geheid een beetje van Van Teijn houden.

Dankzij een heftige vorm van eczeem heeft Van Teijn al haar hele leven jeuk. En haar jeuk blijkt zich niet te beperken tot de oppervlakte. Van een liefdesvakantie die op en boven het toilet wordt doorgebracht tot het ‘schreeuwend kotsen’ waarmee Nederlanders hun mening ventileren: jeuk manifesteert zich op vele manieren. Geraffineerd en vooral beeldend legt ze schilfer voor schilfer het ene na het andere ongemak bloot, tegelijkertijd vastberaden een troostend zalfje over de voorstelling uitsmerend.

Als Van Teijn met een volmaakte mix van woord, expressie en gebaar vertelt hoe ze als ingevette baby net een glibberig wit zeepje was, dan zíe je het baby’tje uit haar ouders’ handen floepen. En zo is het met werkelijk alles wat ze uitbeeldt: elke vezel van haar wezen doet mee. Het is onvermijdelijk dat het dan her en der iets teveel van het goede is, maar dat maakt ze ruimschoots goed als het gas even teruggaat tijdens enkele beeldschone liedjes. En zelfs dan krijgt elk woord evenveel overtuiging mee; je kunt niet anders dan naar haar luisteren.

Van Teijn staat een voorstelling lang te entertainen, van haar tenen tot haar wiebelende knot. En hoewel ze geen moment verslapt, maakt het inhoudelijk hebberig naar meer. Al dat gepraat over jeuk geeft een licht oncomfortabel gevoel, maar nergens gaat het écht schuren. Het zijdelings aanstippen van terroristische aanslagen, een witte geit als remedie en haar hartenkreet om ‘deze stinkwond samen te helen’ zijn te mager om tot krabben over te gaan.

Echte wereldproblematiek lijkt haar ook niet te passen, maar de subliem opgebouwde aanklacht tegen ‘InstaFilter-meisjes’ – “jij-bepaalt-mijn-waarde-meisje” – laat zien dat ze wel degelijk kan uithalen. Het vuur laait even in alle hevigheid op en met dit vriendelijke venijn toont Van Teijn dat ze nog lang niet het achterste van haar tong heeft laten zien. Wat dat betreft is het goed dat de voorstelling ‘Zalf’ is gaan heten en niet ‘Jeuk’: echt jeuken doet het optreden niet, maar een heel fijn beschermlaagje tegen milde irritaties biedt het wel.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.