Cabaretrecensie
Recensie Jan Beuving
Wiskunde als verbinding in een verscheurde maatschappij
Jan Beuving met de voorstelling
Raaklijn
Gezien op: 16-12-2016 Posttheater te Arnhem
Jan Beuving is wiskundige. En Jan houdt van kunst en cultuur. Beide brengt hij samen in een unieke en bijzondere voorstelling: Raaklijn. In zijn wereld van twee uitersten zorgt Jan in het middelpunt voor verbinding. Aan de ene kant zijn er zijn voetbalvrienden waar het wiskundig talent ophoudt bij de tafel van 1,7, om de totaalprijs van het aantal biertjes in de voetbalkantine te kunnen bepalen. Aan de andere kant begeeft hij zich tussen linkse wetenschap- en cultuurliefhebbers. Gelukkig vindt Jan zekerheden in het leven dankzij wiskundige oplossingen.
Met dank aan een vijfjarige studie tot autist, euh wiskunde, is hij nu in staat om rust te creëren door overal formules op los te laten. Kennis die er tegelijkertijd voor zorgt dat hij dwangmatig wordt en overal wiskunde in ziet. In Raaklijn neemt Jan het publiek mee in zijn gedachtegang. In een reeks van liedjes, gedichten en sketches die elkaar braaf opvolgen, brengt Jan het publiek bij op het gebied van wiskundige grootheden, denkers en ‘. Raaklijn is de tweede voorstelling van Jan. In zijn eerste voorstelling maakte hij een grappig duet over de sinus en de cosinus. In deze voorstelling gaat hij vrolijk verder met de uitleg van wiskundige begrippen in grappige liedjes.
Raaklijn is een feest der herkenning voor de Bèta-liefhebber, genieten op hoog niveau. Maar een enkele gepassioneerde (oud) Alpha-student kijkt zelfs na wat grappige, voor Jan zelf heel eenvoudige, uitleg nog wat glazig naar het podium. Waar hééft hij het over?
Jan heeft voor deze voorstelling de definitie van cabaret onderzocht en is van plan daar volledig aan te voldoen. De minuten worden netjes afgeteld (met een kleine onderbreking om even het verleden aan te raken), er wordt gezongen en gedicht. Ook het toetsen van het publiek is van belang om aan te sluiten bij de definitie. Is dit publiek wel ‘ontwikkeld’? Wat wiskundige vragen worden het publiek voorgelegd. Of dat een goede samenvatting is van ‘ontwikkeld’ is niet van belang; het publiek blijkt goed aan de sluiten bij de interesses van de cabaretier.
De voorstelling Raaklijn is een afwisseling van ontroering, wiskundige stellingen, politieke gedichtjes en flauwe humor. Jan raakt zijn publiek, zet het op het verkeerde spoor, heeft een hoog niveau en zorgt voor een lach. De cabaretier heeft een goede stem en wordt tijdens de voorstelling begeleid door de getalenteerd pianist Tom Dicke; een waardevolle aanvulling in deze voorstelling. Aan de definitie van cabaret heeft Jan zeker voldaan. Heb je de stelling van Pythagoras niet meegekregen tijdens de middelbare school of daar al niets van begrepen, dan is de kans groot dat je vertwijfeld naar huis gaat na deze voorstelling. Is er al enige voorkennis en interesse in het wiskundige vak, dan is dit een avond om van te smullen.
Bregje Verschaeren
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.