Recensie Remco Veldhuis

Cabareteske opfriscursus Bijbelkennis

Remco Veldhuis met de voorstelling Lang verhaal kort
Gezien op: 23-12-2016 De Kom te Nieuwegein

Het succesvolle cabaretduo Veldhuis en Kemper is een jaartje uit elkaar. Vanaf september 2017 zijn ze weer samen te zien in het theater. Tot die tijd zijn hun wegen gescheiden. Terwijl Richard speelt in de theaterkomedie “Hart tegen hart”, speelt zijn kompaan Remco een solovoorstelling getiteld “Lang verhaal kort”. Een ‘ongeautoriseerde’ samenvatting van de Bijbel. Bijbelkenner Maarten van Voornveld tekende voor het script en Remco Veldhuis vulde dat vervolgens in met de nodige humor en zijn personal touch. Een opmerkelijk initiatief dat massaal door de theaters is omarmd. Remco heeft een imposante speellijst af te werken.

Wie besluit de Bijbel samen te vatten in een cabaretvoorstelling heeft de nodig lef. Niets zo gevoelig als het geloof. Hoe klein ook de schoenmaat van de gelovige, je gaat altijd wel per ongeluk op een gevoelig teentje staan. Stof genoeg voor controverse dus, maar bij Remco tref je niets van dit al. Wie een orale boekverbranding verwacht heeft het helemaal mis. Remco pakt de Bijbel aan met fluwelen handschoentjes. Toch is hij kennelijk nog niet helemaal zeker van zijn zaak. Want al in de eerste minuten van de voorstelling dekt hij zich omstandig in. Het kan dat wij ons beledigd voelen. Maar ga dan bij jezelf na, het is slechts een gevoel. De Bijbel is nog steeds dezelfde Bijbel. Daar is niets aan veranderd na deze voorstelling. En dat is helemaal waar.

Remco kiest in deze voorstelling voor de chronologie. Geholpen door een decor met 66 slordig gestapelde archiefmappen, voor elk Bijbelboek één map, zet hij de verhalen letterlijk op een rij. Aan het eind zijn de archiefmappen keurig gearchiveerd op een paar speels vormgegeven Ikeaplanken. Via Genesis loods hij ons stapsgewijs door de vele Bijbelverhalen van het Oude naar het Nieuwe Testament. In een moordend tempo vliegen de highlights voorbij. De schepping, Kaïn en Abel, Noach, de uittocht uit Egypte, koning David, Job enzovoorts. Het Oude Testament vat hij samen als een grote bloedlijn naar de grote superstar Jezus. Die bloedlijn is letterlijk en figuurlijk. Want het is ook een grote wrede slachtpartij waar IS nog een puntje aan kan zuigen.

Remco tovert het beeld naar voren van een behoorlijk verstoorde relatie tussen God en de mensheid. De mens, het kind van God, luistert eigenlijk totaal niet naar zijn vader en doet vooral waar hij zelf zin in heeft. Remco zet God neer als een mens die wanhopig probeert zijn liefde beantwoord te krijgen. Hij wisselt de Bijbelverhalen af met een mooi parallel lopend verhaal over de verhouding met zijn eigen vader en een paar inkijkjes in zijn eigen vaderschap. Drie laagjes vader-kind-relatie weeft hij zorgvuldig door elkaar. Alle verhalen zijn gelardeerd met de broodnodig humor en anachronismen. Daarnaast slaat Remco er keer op keer in om elk Bijbelverhaal komische te verbinden naar het hier en nu. En passant schudt hij een paar korte imitaties uit de mouw van Thomas Acda, Filemon Wesseling, dominee Gremdaat en zelfs een heuse Johan Cruiff. Terugkerende running gag in de voorstelling is een godsdienstfanaat met een aantal fijne one-liners in onvervalst Twents.

In “Lang verhaal kort” doet Remco precies wat hij belooft. Hij vat de Bijbel samen van a tot z. Zonder moralistisch geleuter of oordelen. En daarmee onderschrijft hij de essentie in de boodschap van Jezus: zij die zonder zonde zijn, werpe de eerste steen. In 100 zeer onderhoudende minuten weet Remco van a tot z te boeien. Voor de generatie 40 plus, die in hun jeugd en op school nog de nodige voorkennis hebben opgedaan, is deze voorstelling een zeer aangename en humoristische opfriscursus Bijbelkennis. Zelfs diepgelovige gereformeerden kunnen met een gerust hart bij Remco aanschuiven. Maar wie een avond lachen, gieren en brullen verwacht, kan beter wachten tot september 2017.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.