Recensie Roué Verveer
Roué Verveer piekt op het juiste moment

Roué Verveer met de voorstelling Mans genoeg
Gezien op: 05-02-2010 Theater Diligentia in Den Haag

Roué Verveer zit 10 jaar in het vak, maar echt een gevestigde naam is hij niet. Toch begint het echte succes met zijn vierde show Mans Genoeg te komen. En dat dankt hij minstens zoveel aan zijn jarenlange ervaring als aan zijn komische talent. Verveer is geen onderscheidende, legendarische cabaretier, maar hij heeft wel de ontspannen podiumpersoonlijkheid om zijn publiek moeiteloos te vermaken.

Met mannelijkheid en de bijbehorende man-vrouw verhoudingen kiest Verveer voor een eenvoudig, veilig thema, maar hij bouwt het onderwerp dan ook wel volledig uit en creëert zo een stevig fundament. Bovendien houdt hij met de stereotiepe beelden zowel de mannelijke als de vrouwelijke toeschouwer te vriend. Beide seksen krijgen er van langs, maar er ontstaat vooral een onschuldige wij-versus-jullie sfeer.

De man verliest steeds meer terrein aan de vrouw en dat bevalt Verveer maar niets. Daarom start hij een campagne om mannen toch vooral te weerhouden van het zittend plassen. Staand plassen is nog het laatste beetje authenticiteit wat de man heeft en zelfs daar probeert de vrouw aan te tornen. En daar waar je als man tekortschiet -te weten: het verbouwen van de badkamer- trek je gewoon je portemonnee. Al voelt het ook niet helemaal lekker als vreemde mannen met het grootste gemak de badkamerdroom van je vrouw vervullen.

En wat is dat toch met die situaties waar je sterker uit komt? Het maakt Verveer onzeker, want hij heeft nooit liefdesverdriet gehad en bij gebrek aan crises mist hij de kansen om als mens, als man, te groeien. Hij is jong getrouwd en gewoonweg gelukkig. Maar hij weet ook dondersgoed hoe de vrouw in elkaar zit en dat zij al zijn verdachte acties documenteert. Mocht de situatie hoog oplopen, dan is de bewijslast niet van de lucht.

Het is jammer dat Verveer geen natuurtalent is wat betreft improvisatie en het publiek betrekken bij zijn verhaal. Hij probeert het wel, maar heeft net iets teveel nadenktijd nodig en het gewenste resultaat blijft uit. Verveer is op zijn best als hij bij de basis blijft: stand-up comedy. Geen toeters en bellen; gewoon goede grappen. En dan vormen verrassende wendingen en onverwacht scherpzinnige uitschieters een mooie bonus.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.