Recensie Powervrouwen

Zes scherpe actrices met hilarische herkenbare sketches

Powervrouwen met de voorstelling Een fenomenale vriendinnenrevue
Gezien op: 08-03-2017 Goudse Schouwburg te Gouda

Momenten en situaties waar we het liefst aan willen ontsnappen. Onder de dekens kruipen en verdwijnen. Verplichtingen en stomme familieaangelegenheden bijvoorbeeld. Want is die taart wel glutenvrij? En heeft iedereen wel genoeg te drinken? Ondertussen vergeten we de jarige, die ligt weg te stoffen in een hoekje. Of de druk om te moeten presteren, er wordt steeds meer en meer van je verwacht. ‘Mensen doen alsof ze het leven aankunnen’, stelt Pamela Teves, één van de zes krachtige actrices die het podium sieren. En sieren is wat ze doen, gekleed in een compleet Hawaï-outfit, met Honoluluketting, fleurige rokjes en veel te kleine bikini’s. Ondertussen raast het leven aan ons voorbij, terwijl vrouwen af en toe gewoon even terug moeten naar de vruchtbare berg, de hemelse plek voor de vrouw. Geen stress, geen verplichtingen. Dan is Hawaï helemaal zo’n gekke plek nog niet.

Na twee geslaagde revues zijn de dames Pamela Teves, Lieneke Le Roux, Mylène d’Anjou, Cystine Carreon, Caitlin Baank en Willemien Slot terug met een misschien wel nog gekker optreden – wellicht door de guitige K3-pakjes en de overtuigingskracht waarmee ze hun rol spelen. Tijdens de première ‘Een fenomenale vriendinnenrevue’ spelen zij het publiek met gemak van de stoel. De powervrouwen zijn grappig, inventief en ontroerend. En zeker niet bang voor een beetje zelfspot. ‘De aankomende anderhalf uur zijn wij van u en u van ons.’

Onder leiding van Wim Veenhof spelen de dames catchy popliedjes. ‘Survivor’ van Destiny’s Child is krachtiger dan ooit en overtuigt. Een gevoel van saamhorigheid, waardoor zelfs de mannen in de zaal hun lippen meebewegen op de songtekst. Hilarisch is de sketch van Slot, die het liedje ‘Drank & Drugs’ zingt alsof ze geboren is voor de rol als asociaal wijf, gehuld in net iets te bloot uitgaanspakje met sexy moves. Ook speelt ze de rol als achtergestelde dochter van een zuipende en niet geïnteresseerde moeder beslist geloofwaardig. Evenveel lof voor Le Roux die haar moeder personaliseert en meerdere malen het publiek aan het lachen maakt. Ook Baank speelt vol overgave haar rol als stagiair bij deze o zo ongemakkelijke familietherapie.

De dames durven, kennen geen schaamte en zijn lachwekkend scherpzinnig. Wanneer Teves, d’Anjou en Le Roux zich aanmelden voor een baan als secretaresse en een cursus foutloos typen achter de kiezen hebben, komen ze in een wereld die voor hen onbekend is. De kloof tussen jong en oud is kenbaar aanwezig. Jargon vliegt ze om de oren en opeens moeten ze in- en outsourcen richting the private cloud onder het mom van accountmanagement. De projectmanager, een veel jongere dame en tevens hun baas, breekt onder de stress van de druk die werk heet. Deze voorstelling zit vol verborgen vrouwelijke maatschappelijke problemen en houdt de onderwerpen laagdrempelig. Af en toe iets te oppervlakkig, maar dat past bij deze verder uitgedoste voorstelling.

Carreon heeft een prachtige zuivere stem en zingt samen met Baank terwijl ze op rolschaatsen het podium overvliegen. Deze zes heerlijk hysterische actrices zorgen voor een zeer vermakelijke avond, zonder een blad voor de mond te nemen, gewoon recht voor zijn raap. Deze anderhalf uur waren we helemaal van de Powervrouwen en wij van hen.

Anne Kleijne

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.