Recensie Murth Mossel
Relaxed barhangen met Murth Mossel

Murth Mossel met de voorstelling 1e pers. enkelv.
Gezien op: 19-02-2010 Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen

Murth Mossel is een geval apart. Cabaret kun je zijn show ‘1e pers. enkelv.’ nauwelijks noemen, maar gezellig is het zeker. Alsof je met hem in de kroeg staat, lepelt hij zijn levensverhaal en luchtige observaties op. Hij heeft de mazzel een goede, animerende verteller te zijn, want erg verlichtend is de inhoud van zijn voorstelling niet. Wie deze diepgang niet zoekt, zit goed.

Zoals de titel van zijn tweede avondvullende voorstelling al doet vermoeden gaat het deze avond over Murth Mossel. Onlangs werd hij veertig en dat doet hem terugblikken op de voorgaande decennia. Het enthousiasme van twintigers wordt al minder bij de dertigers, wat niet veel goeds doet vermoeden voor zijn leven als veertiger. Heel knap weet hij bij iedere generatie nostalgie op te wekken met beelden uit Star Trek of de opkomst van de mobiele telefoon.

Mossel groeide op zonder vader en realiseert zich nu dat hij zelf waarschijnlijk geen kinderen zal krijgen. Hij vindt de zorg voor een bibliotheekboek namelijk al een hele verantwoordelijkheid. Ondanks zijn relativeringsvermogen verzandt het relaas over zijn kinderloosheid bijna in een therapeutische strijd met zijn twijfel. Net als bij andere thema’s zijn de redeneringen wat kort door de bocht; een naïviteit die hem wellicht ook wel weer siert.

De dood van Michael Jackson heeft Mossel aangegrepen; er gaat niet iedere dag een grootheid heen. En wie gaan er dan eigenlijk schuil achter mensen die je misschien wel een paar keer per week tegenkomt zonder dat je een woord wisselt? Dit soort zijpaadjes geven een verfrissende draai aan de verhaallijn over zijn leven. Als het over de beide seksen gaat, weet hij overigens een eenvoudige conclusie te trekken: mannen zijn dom en vrouwen zijn gek.

De gesnoerde microfoon die Mossel gebruikt en het simpele, podiumverkleinende decor maken het stand-up comedy sfeertje compleet. Het maakt hem ook kwetsbaar en wat statisch, maar de grappen rollen toch gemakkelijk de zaal in. Geen hogere kunst die lang in het geheugen blijft hangen, maar voor een ontspannen avondje grinniken en lachen biedt Mossel de juiste ingrediënten.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.