Recensie Kees van Amstel

Gewoon heel grappig

Kees van Amstel met de voorstelling De man die ik niet wilde worden
Gezien op: 14-05-2017 De Kleine Komedie Amsterdam

Da’s op zich best knap: al 14 jaar op het toneel en nog volstrekt onbekend zijn. Ik had in ieder geval nog nooit van Kees van Amstel gehoord. Zelf zijn gezicht deed niet in de verte verten een belletje rinkelen. Dat kan twee dingen betekenen: de beste man wordt ten onrechte compleet verguisd door het Nederlands publiek, of die onbekendheid is juist volkomen terecht.

Al vrij snel wordt duidelijk welke van de twee het is. Hier staat een man die doet wat een cabaretier in essentie hoort te doen: mensen aan het lachen maken. Heel hard aan het lachen. Geen ingewikkeld verhaal, grappen met een diepzinnige boodschap of andere vergezochte onzin, maar gewoon een ouderwets geestige vent die leuke dingen zegt waar je om moet lachen. Heel hard lachen.

Kees van Amstel is eigenlijk een soort Philippe Geubels, maar dan zonder dat lijzige stemmetje en zonder opvallend accent. Ook zo’n kerel die extreem grappig uit de hoek kan komen, maar voor zijn doorbraak gewoon bij de Colruyt (een soort Belgische Albert Heyn) werkte. Van Amstels Colruyt is een Haagse MBO-school. Dus Kees is eigenlijk die grappige leraar. Gewone vent dus, die Kees. Maar wel heel grappig.

Hóe leuk is dat: een gewone vent die je hard laat lachen. Zo iemand is altijd een graag geziene gast op feestjes, borrels, bruiloften en partijen, maar in het theater vaak zo onderbelicht. Terwijl dat nou juist zo leuk is: die gewone vent die iedereen altijd zo laat lachen. Heel hard laat lachen.

Op tv had je ooit dat programma ‘Onder de tram’ van Joep van Deudekom en Rob Urgert. Ook twee van die normale mannen die grappen maken over normale dingen, en juist daarom was het zo grappig. Het kan dus geen toeval zijn dat uitgerekend Kees van Amstel teksten voor dit programma schreef en later met diezelfde Rob Urgert zijn eerste theaterprogramma maakte.

Met deze nieuwe voorstelling maakt Kees van Amstel echter duidelijk dat hij ook zonder Van Urgert meer dan grappig genoeg is. Vijf stoeltjes en een paar verschillende lampjes, meer heeft Kees van Amstel niet nodig aan rekwisieten. Zijn grappen zijn al leuk genoeg zonder enige poespas. Ontspannen op het podium, leuke grappen, goeie mimiek, alles is af.

Youp van ’t Hek heeft ooit een zeer lovende column geschreven over Wende Snijders, zoiets als “dit moet je gezien hebben”. Nou ben ik geen Youp en heeft deze recensie aanzienlijk minder impact dan een zaterdag-column in het NRC, maar ik kan niet anders dan het advies herhalen: dit moet je gezien hebben! Want Kees van Amstel is grappig. Heel grappig. En hij laat je lachen. Heel hard lachen. Gelukkig is hij dus wat dat betreft precies de man die hij moest worden. Of hij dat nou wil of niet…

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.