Recensie Groninger Studenten Cabaret Festival
Avond van de herhaling

Groninger Studenten Cabaret Festival met de voorstelling Tweede halve finale
Gezien op: 09-11-2017 Stadsschouwburg, Groningen

Ook in de tweede halve finale van het 31ste Groninger Studenten Cabaret Festival spelen alleen maar mannelijke deelnemers. Twee solisten en een duo. Voor kenners is er deze avond niets nieuws onder de theaterlampen. Want elke deelnemer stond al eens in de selectie van een ander festival. Het duo Bovenste Knoopje Open en Oscar Arnold vielen al een keer vroegtijdig af in het Leids Cabaret Festival en Daan van der Hoeven heeft al vele kleinere festivals gedaan en sleepte daar al enkele prijzen in de wacht.

Bovenste Knoopje Open bestaat uit Sjoerd van Capelleveen en Job Kühlkamp. Het thema God komt verschillende keren langs in hun optreden. Wat als God een youtube-filmpje zou maken? Een heel goed idee, maar de uitwerking van de act is echter zwak en mist originaliteit. Het hangt voornamelijk op het idee dat God eigenlijk een Tukker is, maar echt iets wezenlijks doen ze er niet mee. En eigenlijk geldt dat voor al het materiaal waarmee de heren op het podium staan. Ze maken blijmoedig grapjes en tussendoor komen ze tot vervelendst toe, telkens weer op een andere manier, terug op hun groepsnaam Bovenste Knoopje Open. Het idee achter veel scènes is vaak wel goed, maar de uitwerking blijft daarbij achter. De act met de kankertelefoon heeft op zich veel potentie. Het getuigt van absurdisme en lef, waarvan ik graag in hun optreden meer had gezien. Deze avond blijft Bovenste Knoopje Open hangen in twee dartele, zelfverzekerde jongens op een podium.

Oscar Arnold houdt van stilte en veel herhaling. Voor ons staat een klein bebrild mannetje op het podium. Oscar heeft de uitstraling van een übernerd maar vergeet dat tijdens zijn voorstelling echt uit te buiten. Hij oogt een klein beetje verloren op het grote podium van de stadsschouwburg. Aan een podium van een vierkante meter had hij ook genoeg gehad. Het duurt even voor de zaal aan zijn humor gewend is, maar dan komt hij redelijk op stoom. Oscar zijn teksten staan bol van de uiterst grappige en originele vondsten. Zijn grappen zijn gortdroog. Zijn onbeholpen manier en totaal gebrek aan spel versterken vaak het effect. Maar aan die manier van doen zit ook duidelijke een grens. Na een minuut of tien is de rek uit de gimmick en dan wordt het vooral veel van hetzelfde. Zijn grappen, die je in eerste minuten soms als geniaal kan ervaren, beginnen dan voorspelbaar en flauw te worden. Sommige grappen worden door het publiek ook totaal niet begrepen en de stilte die dan valt in de zaal voelt erg ongemakkelijk. Het totale gebrek aan swing en dynamiek in zijn optreden doet hem uiteindelijk de das om. Langzaam loopt alle energie er uit.

Daan van der Hoeven heeft op wat kleinere festivals al bewezen een coming man te zijn in het cabaret. Daan staat met een aangename rust op het podium. Hij neemt de tijd om de zaal aan hem te laten wennen en neemt het publiek stap voor stap mee in zijn wereld en verhaal. Hij surft op de lachgolven van de zaal comfortabel door zijn voorstelling. Daan ageert in zijn optreden tegen de terreur van het onberispelijke uiterlijk. Daan is ervaringsdeskundige want hij woog ooit meer dan 100 kilo en dat is veel voor iemand van zijn vrij korte lengte. Inmiddels is hij weer geslonken tot “normale” proporties. Daan gruwelt van mensen die hun identiteit ontlenen aan uiterlijk, want “dikke mensen worden zwaar onderschat”. Vooral Fajah Lourens met haar killerbody moet het stevig ontgelden. Hetzelfde geldt voor mensen die hun identiteit ontlenen aan hun werk. Ook hier is hij ervaringsdeskundige als ex-administratief medewerker. Zijn trailer voor de kinderserie “Administratief Medewerker Rob” gaat er bij het publiek in als koek. Daan houdt een pleidooi om vooral dicht bij jezelf te blijven want de buitenwereld dringt een beeld aan je op waar je uiteindelijk kapot aan gaat.

De jury bestaande uit Ilse Warringa, Adriaan Bruin, Frank Heijman en Koen Thomas van Leeuwen koos Daan van der Hoeven, Luuk van der Vaart en Tim Alpherts als de finalisten van het 31 Groninger Studenten Cabaret Festival.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.