Recensie Robbert Jan Proos
Proos viert de eenzaamheid met strakke show

Robbert Jan Proos met de voorstelling Solo
Gezien op: 24-04-2010 Theater Diligentia in Den Haag

Robbert Jan Proos is het een beetje zat dat mensen er maar van uitgaan dat hij eenzaam is. Alsof zijn status als vrijgezel automatisch betekent dat hij alleen op de wereld is. Om eens te ervaren hoe het nou is om echt alleen te zijn, strandt hij voor zijn nieuwe show Solo op een onbewoond eiland. Maar verwacht vooral geen melancholisch relaas ; het wordt een warme avond vol gezamenlijkheid. Relatie of niet; iedereen heeft zo zijn eenzame momentjes. En dat schept dan weer een band.

Grote inspiratiebron is Tante Febreze (neutraliserend in iedere situatie) en dan met name het zoutloze huwelijk met Oom Leo. Na de onvermijdelijke breuk blijkt op wonderlijke wijze dat nabijheid heel eenzaam kan zijn en afstand nieuwe genegenheid creëert. En dan Proos’ oud-klasgenootje met een enorm mailbestand, maar 0 vrienden. Haar feestjes, standaard voorzien van scharrelbroccolihapjes, zijn op papier groots en meeslepend, maar steevast onbezocht.

Het vele gebruik van typetjes en accenten is best aardig, maar niet bijster origineel. De karakters in Solo komen met name tot leven door de droge beschrijvingen en anekdotes van Proos. De manier waarop de verhaallijnen steeds terugkomen en een cirkeltje vormen is gewoonweg briljant. Daar waar veel cabaretiers vooral geestig zijn en maar weinig aandacht besteden aan samenhang presenteert Proos een strak script en is daarbij redelijk komisch en charmant.

Mimiek en timing heeft Proos ook goed onder de knie. Hij brengt een kalmte mee het podium op en is succesvol in zijn poging het publiek al improviserend te betrekken bij zijn verhaal. Het lijkt alsof Proos alle ingrediënten voor een geslaagde cabaretier in huis heeft. En dat is ook zo, al blijft het wat braaf en verantwoord. Misschien is het zijn bescheiden karakter, maar misschien is een beetje meer ervaring met grote zalen al genoeg om wat meer los te laten en los te gaan.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.