Recensie Marco Lopes

Goed voor gemoed

Marco Lopes met de voorstelling Moedt
Gezien op: 08-12-2017 Theater Bellevue Amsterdam

Marco Lopes was finalist van het Leids Cabaret Festival 2016 en studeerde af aan de Koningstheateracademie met zijn programma Saudade. In zijn nieuwe voorstelling Moedt, gespeeld in een goedgevuld theater Bellevue, komt Lopes op met een voetbal onder zijn arm. Verder ziet het publiek een Griekse zuil, een scherm met vier vlakken en iets wat nog verborgen is onder een zwart doek.

‘Geen angst kennen en dapperheid zijn twee aparte dingen’, roept Lopes op een zeker moment tegen een dansende Antilliaan in een discotheek. Angst en dapperheid zijn terugkerende thema’s die, door het vaak te benoemen, wat geforceerd overkomen. Lopes verwijt in zijn show dat teksten van rappers geen inhoud hebben en dan rijst de vraag: hoe inhoudelijk is het programma van Lopes zelf?

Lopes blijft in deze voorstelling vooral dicht bij zichzelf en neemt ons mee in zijn wereld van dingen die moeten en de dingen waar je moed voor nodig hebt. Mannelijkheid staat hierbij centraal en dan is het maar beter om, alsof er een touwtje uit je hoofd komt, rechtop te lopen. Lopes speelt met de verwachtingen die mensen van hem hebben, terwijl hij graag nog de dingen wil doen waar hij te oud voor is. Lopes schaamt zich er bijvoorbeeld niet voor dat hij liefhebber van boybands was. In een hilarische dansact, inclusief windmachine, laat hij zien ook fysieke vaardigheden te beheersen.

Lopes vertelt ingetogen over een schoolvriendje met wie hij de liefde voor het snoepgoed fireball deelt. Als deze jongen stikt in zijn fireball besluit Lopes op jonge leeftijd al dat hij zich niet meer laat raken. Dit verduidelijkt ook de act waarmee hij in een Stormtrooperpak inclusief helm, laat zien dat hij liever niet gekwetst wil worden, terwijl hij juist zijn kwetsbaarheid op het spel wil zetten. Maar misschien is dat in de ogen van anderen weer niet mannelijk genoeg.

Lopes laat juist zijn kwetsbaarheid zien als hij gaat beachtennissen met zijn vriendin en in totale paniek, nadat hij zich onwel voelt, de mooiste dingen aan haar vertelt. Niet geraakt willen worden aan de ene kant en juist je kwetsbaarheid tonen aan de andere kant. Lopes blijft zweven tussen twee uitersten, waar hij met zijn Portugees-Nederlandse roots ook handig gebruik van maakt.

Lopes is sympathiek, energiek en innemend en bij wie je geen grove grappen hoeft te verwachten. Een dikke dame in een skinny jeans met scheuren een rollade noemen is al goed genoeg voor de ‘ooohhh’ van het publiek. Lopes kiest voor luchtige en alledaagse onderwerpen afgewisseld met stukjes waarin hij het publiek echt wat te vertellen heeft. Zijn eigen zoektocht met als uitgangspunt de slogan van Nike ‘just do it’ staat hierin centraal.

In het verrassende slot verenigt Lopes het alledaagse met het bijzondere, waarmee hij de voorstelling laat uitstijgen boven de inhoud van een gemiddelde rap.

Leopold

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.