Recensie Jasper van Kuijk


Te veel compromis en te weinig conflict

Jasper van Kuijk met de voorstelling
Janus


Gezien op: 20-01-2018 Theater Bellevue Amsterdam

Janus is in de Romeinse mythologie de god van het begin en van het eind. Je schrijft eigenlijk Ianus, maar dat zou op de poster overkomen als een product van Apple, de I-anus. Naar hem werd ook de maand januari genoemd, de maand van Van Kuijks première. Een première waarin Van Kuijk met hoog volume begint en dat gedurende de voorstelling ook vasthoudt. Er zijn weinig momenten van rust en Van Kuijk vliegt van het ene onderwerp naar het andere. Janus heeft twee gezichten. Een kant van het compromis en een kant van het conflict. In Janus wil Van Kuijk de zaken radicaal van twee kanten bekijken en nu alles en iedereen steeds extremer wordt weer terug naar het midden. In het veilige midden ontbreekt het echter aan conflict, waardoor de echte spanning ontbreekt.

Van Kuijk is een sympathieke verhalenverteller, die vanaf het begin flink gas geeft. Hij opent voorspelbaar met het ook door andere cabaretiers al bewandelde paadje over genderneutraal taalgebruik. Geen verrassend begin als de naam Janus de god van het begin betekent. Als ook het 'daar moet een piemel in' nog voorbijkomt en vrouwen als interactief onderdeel 'daar moet een kut omheen' gaan zingen is het moeilijk voor het publiek om de draad weer op te pakken.

Van Kuijk weet veel verschillende onderwerpen aan te snijden. Hij moet echter uit zijn filterbubbel stappen om ook de andere kant, die van de niet hoogopgeleide blanke man, te bekijken. Hij begrijpt zelfs dat mensen nationalistisch worden, want mensen worden nu eenmaal boos als je ze negeert. Hoewel veel thema's de revue passeren, zoals de E.U., Zwarte Piet en de N.S., beklijven ze niet. In vorige voorstellingen wisselde Van Kuijk zijn conferences af met liedjes op de piano, waarbij er een rustelement werd ingebouwd. Door het ontbreken daarvan blijft het tempo hoog en geeft hij het publiek nauwelijks de gelegenheid om zijn, soms scherpe observaties, te overpeinzen.

'Voor verandering heb je soms een lastpak nodig' is een scherpe oneliner van Van Kuijk, alleen is hij zelf die lastpak niet. Een lastpak sluit geen compromissen. In een soms overspannen samenleving probeert Van Kuijk de nuance te zoeken, maar een klein verschil zoeken in een kloof die alsmaar groter wordt is geen eenvoudige opdracht. De in Delft woonachtige cabaretier is nog wel een van de weinige solisten die het in zijn programma over politiek heeft. Als publiek moet je daarom ook enigszins op de hoogte zijn van het politieke landschap om in zijn verhaal mee te gaan. Hij pleit voor communicatie in een wereld die hij zelf soms moeilijk vindt. Echter, hij lijkt de wereld met dit programma juist prima te begrijpen, wat al een tegenstelling op zich is.

'Je moet het managen, anders verdwaal je' is een mooie zin die Van Kuijk gebruikt en zeker waar, want helaas raakten we Jasper van Kuijk in zijn verhaal soms ook een beetje kwijt.



Leopold




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.