Recensie Ellen Dikker
Ellen Dikker barst van de persoonlijkheid

Ellen Dikker met de voorstelling Fjord
Gezien op: 15-10-2010 Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen

Als Ellen Dikker op het podium staat, zul je het weten ook. Haar ‘podium presence’ is indrukwekkend. Ze staat niet alleen stevig, maar brengt ook voortdurend een hoop drukte met zich mee. Alle verkleedpartijen en typetjes ten spijt; Dikker zelf schijnt vrijwel continu door de flinterdunne oppervlakte heen. Noem het een luxeprobleem, maar deze cabaretière ontkomt niet aan haar eigen, sterke persoonlijkheid.

Is Dikker van zichzelf al aardig beweeglijk, draait haar show Fjord ook nog eens om calamiteiten en chaos. Ze zet direct de toon door contact met het publiek te zoeken. Je weet maar nooit wanneer een ramp zich aandient, dus het is wel zo handig om te inventariseren of er hulpverleners in de zaal zijn. Dikker lijkt erg op haar gemak tijdens de gewaagde improvisaties en sprankelt volop als niet haar typetjes maar zíj het woord neemt.

Veel grappen zijn van het kaliber ‘Ieniemienie heeft er meer kaas van gegeten’, ‘Blueberry’ in plaats van ‘Blackberry’ en ‘is het een bom of is het een wekker’. Hoewel het zonder zware doordenkers lekker achterover leunen is, wordt het toch vooral wat flauw. Met af en toe een ondeugende verassing als ‘onderduikertje spelen’, dat Dikker als kind deed. Dan blijkt het springerige dametje ineens over een tikje zwarte humor te beschikken.

De verhaallijnen komen over het algemeen steeds aardig samen, maar zonder spanningsboog is het vooral een aaneenschakeling van beelden, moppen en personages. Tel daar een zeer theatrale artieste met de bijbehorende energie bij op en het is geen wonder dat de rode draad enigszins vervliegt. Of verzuipt. Het aanstekelijke enthousiasme van Dikker wordt geleidelijk haar valkuil doordat zij nalaat rustpunten in te bouwen.

Afgezien van het Amsterdamse papegaaivrouwtje en in mindere mate de Duitse interim komen haar typetjes nauwelijks tot leven. Een stemmetje en kledingstuk hebben niet genoeg substantie om een rol een eigen sausje te geven. Jammer ook dat het niet eens nodig lijkt. Als Ellen Dikker gewoon Ellen Dikker is, doen haar glimmende oogjes vermoeden dat zij al die poespas en attributen niet nodig heeft om een geestig type te zijn.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.