Recensie Niet Schieten

Een heerlijke combinatie van mensen

Niet Schieten met de voorstelling Tijd voor een Trio
Gezien op: 26-01-2018 Het Musiater Zevenaar

‘Je ziet toch hoe ze naar me kijkt?’, vraagt Arend Edel aan zijn wederhelft Maarten Hennis. Ondertussen probeert Maarten lichtelijk geshockt zijn vraag te beantwoorden. Want ook hij had anders een behoorlijk metoo-gevoel gekregen. Het cabaretduo Niet Schieten lijkt geïntimideerd te zijn door de krachtvrouw Esmée van Kampen en reageert als een typische man: opschepperig en met een goede dosis haantjesgedrag. Terwijl de twee bloedbroeders, want daar zijn ze het ondertussen wél over eens, door kibbelen over wie stoerder en mannelijker is, fladdert Esmée over het podium en versiert de boel met kleur en vrouwelijkheid. Wie het alfamannetje is, interesseert Esmée niet. Een man is immers pas mannelijk als hij zijn gevoel durft te tonen. Tijd om de testosteroncompetitie aan de kant te gooien en over te gaan op een meer oestrogene omgeving. Tijd voor een trio. Een heerlijke combinatie van mensen.

Op het podium staat een minikeuken, een soort kist die fungeert als bank, een klein tafeltje en her en der staan posters van het cabaretduo – al 25 jaar een weergave van hun repetitieruimte. Esmée is uitgenodigd om auditie te komen doen bij de theatervrienden. Het duo is op zoek naar een dame met bagage, iemand die iets van zichzelf kan laten zien. Want je open stellen komt uiteraard van twee kanten. Man of vrouw. Want is deze dame wel cabaret genoeg? Kan ze überhaupt wel een mop vertellen? Terwijl Esmée bestookt wordt met non-vragen en een beetje te kakken wordt gezet, bakken de heren ondertussen een supertaart: verschillende mensen brengen verschillende ingrediënten in. Een beetje de mom van dit verhaal. Opvallend is dat zowel Arend als Maarten een beetje op de achtergrond verdwijnen wanneer Esmée haar mond opentrekt. Schreeuwend, huilend of zingend, het maakt niet uit wat deze vrouw doet. Maar wat een ontzettende power heeft deze vrouw. Ze is het hoofdingrediënt van hilariteit.

We kennen Esmée natuurlijk allemaal door haar rol in de reclamespotjes van de supermarkt Plus, waar ze dagelijks de meest stompzinnige opmerkingen over krijgt. Ook haar lichaam krijgt de nodige aandacht en dat pakt ze op een meest grappige manier aan. Ze rekent er genadeloos mee af. Esmée maakt al gauw de ruimte eigen en de twijfel verdwijnt. Dit is een vrouw om over op te scheppen met een weelderige energie, van wie het duo nog wat van kan leren. Samen vormen ze een eenheid waar de kracht ligt in de losse gesprekken, grappige sketches en de zelfgeschreven liedjes. De mannen worden bij hun kraag gegrepen als het om muzikaliteit gaat, want ondanks dat de liedjes goed gezongen werden, vallen ze bij haar toch een beetje in het niet.

‘Hoe wil jij herinnerd worden?’, vraagt Esmée aan Arend. Aangezien dit een voorstelling is over rauwe eerlijkheid, wordt van alles op tafel gegooid. Arend is vooral laks, dat blijkt. En Maarten is meer het ondernemende type. Terwijl de mannen langzaamaan loskomen, geniet Esmée van de invloed die ze uitoefent op het stel. Arend heeft het over een groepsapp van zijn schoonfamilie, waarin werkelijk alles wordt gedeeld. Met als hoogtepunt de nieuwe sloffen van zijn schoonmoeder. Maarten is op aandringen van Arend de sterilisatie van zijn leven aangegaan en heeft hier flink spijt van. Ouder worden en een stapje terugdoen, ammehoela. Daar is dit trio het over eens. Een midlifecrisis is zo erg nog niet, ouder worden des te min. Een gevoelige snaar hebben ze wel geraakt. Is dit trio niet te verschillend? Het antwoord luidt heel simpel: ‘Nee hoor’, zegt Maarten. ‘Want dat complimenteert.’ De mannen bedrijven het cabaret als een ware ambacht en de dame hoeft daar geen moeite voor te doen:een heerlijke combinatie van mensen.

Anne Kleijne

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.