Fotograaf:
Els Zweerink

Recensie Martijn Koning

Koning van de stand-up

Martijn Koning met de voorstelling Koning te rijk
Gezien op: 09-02-2018 De Kleine Komedie Amsterdam

Met een carrière waar onder meer het Comedy Café, het Groninger Studenten Cabaret Festival, Cameretten, Comedy Train, Spijkers met Koppen, Dit was het nieuws en Koefnoen deel van uitmaken, kan je Martijn Koning gerust veelzijdig noemen. En dan zijn er nog zijn anderen optredens, zowel in de gebruikelijke theaterzalen als op festivals als Lowlands en Zwarte Cross. Zoek je nog een leuke act voor bruiloften of partijen? Het zou me niets verbazen als Martijn Koning dat ook doet.

Deze avond speelt hij echter ‘gewoon’ in het theater. In de Kleine Komedie welteverstaan, waar hij zijn inmiddels alweer vierde avondvullende voorstelling speelt. Hier voelt Koning zich overduidelijk op zijn plek. Met zichtbaar plezier speelt hij hier een voorstelling over… ja, waarover eigenlijk? Er valt niet echt een specifieke of heldere lijn in te ontdekken. In niets van wat Koning op het podium aan het grappen is eigenlijk. Van het feit “dat iedereen een anus heeft” tot de constatering dat alle lieveheersbeestjes (zowel Europese als Aziatische) “teringlijers” zijn, de grappen schieten alle kanten op.

Als er al enige consistentie in de stand-up van Koning valt te ontdekken, is het hooguit dat het allemaal heel grappig is wat hij zegt. Niet zozeer diepzinnig of met een onderliggende boodschap, maar wel geestig gevonden en bij vlagen zelfs vlijmscherp. En hij staat zo ontspannen op het podium dat hij met enige regelmaat ook om het publiek of gewoon om zichzelf moet lachen. En dat werkt weer aanstekelijk.

Een cabaretier kan je Martijn Koning eigenlijk niet noemen, althans niet in de klassieke betekenis van het woord. Hier staat een stand-upper pur sang. Gewoon op basis van de actualiteit – en van wat het publiek er zo nu en dan tussendoor gooit – gevatte grappen maken, dat is in essentie wat Koning doet. En zijn veelzijdige ervaring komt hem daarbij kennelijk goed van pas, want hij doet het heel verdienstelijk.

Maar wat hij ook is, cabaretier of stand-up comedian, hij doet wat ze beiden horen te doen: het publiek vaak en hard aan het lachen maken. En daarin is Martijn de Koning te rijk…

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.