Recensie Harrie Jekkers & Klein Orkest

Ode aan de eigenheid

Harrie Jekkers & Klein Orkest met de voorstelling Later is allang begonnen en vroeger komt nog 1 keer terug
Gezien op: 23-02-2018 Isala Theater, Capelle aan den IJssel

Harrie Jekkers is een schaars goed in de theaters. Na 15 jaar afwezigheid op de podia kwam hij in 2015 eindelijk weer terug in de theater met Jeroen van Merwijk. Inmiddels zit hij alweer halverwege het seizoen van het programma “Later is allang begonnen en vroeger komt nog 1 keer terug” een ode aan het begin van zijn succes als zanger van de succesvolle jaren `80 band Klein Orkest. Retro is in. Alles uit de jaren `80 komt nog een keer terug. Blijkbaar is er een enorme behoefte van de huidige midlife-ers om nog één keer hun jeugd over te doen. En net als Doe Maar is het Klein Orkest daar een onmisbaar onderdeel van. Harrie Jekkers wil met dit programma vroeger nog één keer terug laten komen en zijn fans lopen de theaterdeuren plat en terecht!

In “Later is allang begonnen…” vertelt Jekkers in zijn onnavolgbare Jekkersstijl het verhaal van het ontstaan van Klein Orkest. Tussendoor zingt hij vele bekende hits en liedjes uit het ijzersterke repertoire van deze jaren `80 band. Vanaf minuut één wandelt zijn publiek hun jeugd weer binnen en verdwijnt 35 jaar bagage als sneeuw voor de zon. Overal om je heen hoor je kreten van herkenning en waardering . Schuin voor mij in de zaal zit een vrouw bij elke nummer met handen in de lucht mee te swingen alsof ze weer 17 is. Het is één groot feest van herkenning. De band staat bijna in vol ornaat op het podium inclusief de originele bassist Chris Prins en drummer Niek Nieuwenhuijsen. Alleen de toetsenist is gewisseld. Maar toetsenist Henk Jan Heuvelink heeft gelukkig de beschikking over het originele Klein Orkest orgeltje en de Roland die de Klein Orkest nummers haar zo karakteristieke klank geeft.

De jaren lijken maar geen vat te krijgen op Harrie Jekkers. Ondanks dat de leeftijd toch wel zou moeten gaan tellen, jekkert hij op zijn geheel eigen wijze door zijn verhalen heen. Jekkers heeft een tomeloos plezier in alles wat hij doet op het podium en weet alles op zo`n enthousiasmerende en aanstekende manier te vertellen dat je aan zijn lippen hangt en alles slikt voor zoete koek. Jekkeren mag wat mij betreft als werkwoord worden opgenomen in de Van Dale. Het verhaal achter Klein Orkest wordt zo tussen de liedjes door verteld. Zijn jeugd waarin hij in een vierweekse cursus gitaar leerde spelen. De mislukte bandjes waarin hij zat. Zijn zoektocht naar zijn pad in het leven waarin hij even bang was voorgoed als leraar Engels te eindigen. Het Groot Orkest dat uit elkaar viel en uiteindelijk het Klein Orkest dat overbleef en van het een op het andere moment doorbrak met de hit “Laat mij maar alleen”.

De liedjes in de voorstelling vertellen eigenlijk het verhaal. De liedjes zijn in alle facetten terug te voeren op een paar basisthema`s, de dood en eigenheid. Jekkers verbindt de voorstelling met een geweldig rijmend sprookje dat in vier delen wordt verteld waarin die thema’s ook weer samenkomen. Het is de metafoor van zijn leven, maar ook vooral van zijn kijk op het leven. Doe niet als de rest, ga voor je eigenheid en laat de rest maar praten. Laat je niet institutionaliseren door het systeem, maar bewandel je eigen pad. Het zit als onderliggend thema in bijna al zijn liedjes. “Van later is allang begonnen” tot “Yoghurt met banaan”.

De kracht van Jekkers zijn liedjes zit hem in de eenvoud van de teksten die hij schreef met zijn maatje Koos Meinderts. Niet voor niets noemt hij zelf in de voorstelling de vergelijking met Annie Schmidt. Zeker voor zijn kinderliedjes van de CD “Roltrap naar de maan“ is dat meer dan terecht. Jekkers is een icoon van taalkunst. Met “Later is allang begonnen…” bespeelt hij de zaal als geen ander. Waar de nieuwe generatie cabaretiers zijn publiek na vijf kwartier de straat op stuurt met “dit was het”, is het bij hem pauze en moet het beste nog komen. Na de pauze is het 45 minuten genieten van zijn grootste hits. Het is heerlijk om nog even ouderwets mee te brullen met “over 100 jaar” en natuurlijk met het Haagse volkslied. En gek dat bij “Berlijn” toch weer het kippenvel over je rug loopt. Jekkers oogst wat hij zaait. Twee keer een staande ovatie. En van mij had hij nog wel twee uur door mogen gaan.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.