Recensie Dorine Wiersma


Humorrijke liedjesgarnituur voor fijnproevers

Dorine Wiersma met de voorstelling
Gaan we katten?


Gezien op: 01-03-2018 Theater Bellevue, Amsterdam


“Gaan we katten?” is het vijfde cabaretprogramma van Dorine Wiersma. Dorine loopt inmiddels een halve eeuw op deze aardbol rond. Ze ontleende een landelijke bekendheid aan het liedje “Stoute Heleen” waarmee ze in 2009 de Annie M.G. Schimdtprijs won. Ondanks dat speelt ze nog steeds in de wat kleinere theaters van Nederland. En eigenlijk is dat ook de plek waar ze thuis hoort. Een vrouw met een gitaar en een gitaarkist vol met liedjes is gebaat bij de intimiteit van de kleine zaal. Juist daar komen de teksten het best tot zijn recht. Dorine zit in de hoek van Jeroen van Merwijk, en Joop Visser. Slechts gewapend met een gitaar betreedt ze de podia. En met “Gaan we katten?” levert dat wederom een heel aardig programma op. Zeker voor de liefhebbers van het Nederlandstalige lied.

Dorine begint haar programma met een ode op haar fantastisch leuke leven. De tekst van het lied staat honderd procent haaks op de manier waarop ze het zingt en dat maakt het meteen grappig. In een paar coupletten heeft ze het publiek al voor zich gewonnen en kan daar de rest van de avond comfortabel op voortbouwen. Op het podium staan drie gitaren in een standaard. Elk liedje heeft zo zijn eigen gitaar nodig en zo surft ze in de voorstelling tussen haar gitaren heen en weer. Ze praat haar liedjes aan elkaar met wat korte conference-achtige stukjes en anekdotes. Door het programma heeft ze een flinterdun rood draadje verweven. Dorine hekelt de Nederlandse volksaard anno nu. Het ongeremd overal commentaar op geven, ook al heb je er de ballen verstand van. Soms is het beter om je mond te houden.

Binnen dat kader komen bijzonder veel subonderwerpen aan bod. Dorine heeft met haar 50 jaar genoeg bagage om uit te putten. Daarnaast beschikt ze over een scherp observatievermogen en weet dat te vertalen in vele sterke liedjes en anekdotes. De meeste liedjes zijn op de lach geschreven. Met lichtvoetig taalgebruik, fijnzinnige scherpe humor en zelfspot fileert ze zichzelf en de maatschappij. Niet dat we hier kijken naar een super geëngageerd cabaretière, maar ze weet wel fijntjes de vinger op zere plekken te leggen en op de soms absurde trends die wij met zijn allen najagen. Zo houdt ze haar publiek anderhalf uur lang een fijne lachspiegel voor. Hoogtepunten daarin zijn bijvoorbeeld de derby der diagnoses, waarbij alle modieuze kwalen strijden om de winst. Ook het seniorenlied is zeer herkenbaar en grappig. Het glutenlied en Halina moet hier ook zeker genoemd worden.

Dorine is een kwaliteitstekstschrijver. Alle liedjes die ze maakt getuigen van vakwerk, fijnzinnig taalgevoel en een heerlijk gevoel voor humor. Daarnaast is ze ook nog een buitengewoon begenadigd gitarist, wat de kracht van de liedjes alleen maar versterkt. Maar ondanks de kwaliteit van teksten begint de voorstelling naar verloop van tijd een beetje te kabbelen. Er zitten in deze voorstelling maar twee standen op Dorine. Dorine vertelt en Dorine zingt. Beide kan ze voortreffelijk, maar iets meer variatie en dynamiek zou de kracht van de voorstelling zeker ten goede komen. Ze probeert wel de variatie te zoeken door twee liedjes te zingen met “orkestband”, maar persoonlijk vond ik dat geen geslaagde uitstap. Dat leek niet helemaal bij haar te passen. De voorstelling zou gebaat zijn met iets meer emotie. Nu verschuilt ze zich achter haar ontwapende humor. Gewoon een klein of mooi liedje wat raakt en ontroert ontbreekt in deze voorstelling.

Dorine Wiersma doet in “Gaan we katten” waar ze goed in is. Veel sterke en humoristische liedjes waarin ze onze manier van doen hekelt, zonder zichzelf daarbij te ontzien. Het levert een aardig programma op dat voor liefhebbers van het Nederlandstalige cabaretlied echt een aanrader is. Back to the basic en nauwelijks fratsen. Een vrouw, drie gitaren en een kist vol goede teksten is genoeg om een avondje fijn te proeven.Tim van der Sluijs
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.