Fotograaf:
ByNadia

Recensie Tim Fransen

Filosofisch cabaret

Tim Fransen met de voorstelling Het kromme hout der mensheid
Gezien op: 01-03-2018 De Kleine Komedie Amsterdam

Cabaret met een filosofische insteek. Of een avond filosofie om te lachen. Dat is kort gezegd wat Tim Fransen ons mensen brengt.

Een avond Tim Fransen is geen cabaret zoals je dat gewend bent. Verwacht geen hoge grapdichtheid of buikpijn van het lachen. De filosofische ondertoon zet meer dan gebruikelijk aan tot denken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aanhang van Fransen overwegend bestaat uit hoger opgeleid publiek.

Dat moet ook wel, want anders is de voorstelling niet altijd even makkelijk te volgen. Als rode draad heeft Fransen gekozen voor ‘de verlichting’. Om dat thema handen en voeten te geven, voert Tim ons langs de levens van drie tijdgenoten uit De Verlichting: de Duitse filosoof Immanuel Kant, zijn landgenoot en componist Ludwig von Beethoven en de Franse generaal Napoleon Bonaparte.

Wat hebben die drie met elkaar gemeen, anders dan dat zij alledrie min of meer in dezelfde periode leefden? Ogenschijnlijk niets. Maar Tim Fransen vlecht het geheel mooi aan elkaar. Door middel van een terugkerend uitstapje naar (het Koningslied van) John Ewbank legt Fransen de verbinding naar het hier en nu.

Verbinding. Dat is wat Fransen in deze voorstelling voornamelijk aan het onderzoeken is. Maar hoe de verlichting daaraan kan bijdragen of daaraan ten dienste staat, wordt niet echt duidelijk. Op zich is het vrij knap wat Fransen doet, maar de weg ernaar toe vergt soms teveel inspanning en welwillendheid van het publiek.

Dat publiek houdt Fransen (letterlijk, zo blijkt uit de decorstukken) bovendien een spiegel voor, maar welke precies? Ok, duidelijk is dat Fransen door middel van zijn zelfgekozen genre probeert verschillende denkniveaus aan elkaar te verbinden (weer die verbinding), maar het effect is soms juist averechts.

Zo komen de (soms platte) grappen niet volledig tot hun recht na een (te) lang filosofische beschouwing. Al met al is de conclusie dan ook dat deze voorstelling (nog) niet staat als een huis. Fransen zelf heeft overduidelijk meer dan genoeg in huis om een zeer succesvol cabaretier te kunnen zijn. Maar met deze voorstelling maakt hij die belofte vooralsnog niet waar.

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.