Recensie Maarten Westra Hoekzema

Hoe is dat zo gekomen…

Maarten Westra Hoekzema met de voorstelling Tired Of Being Young
Gezien op: 26-10-2018 Cultuur Centrum Berchem, Antwerpen

Maarten Westra Hoekzema heeft een lange weg afgelegd. Als broekie van 18 stond hij in 1999 in de finale van het Leids Cabaret Festival. Daarna verhuisde hij naar Antwerpen om te gaan studeren aan Studio Herman Teirlinck. Na zijn afstuderen speelde hij als acteur in diverse stukken en zelfgeschreven theatermonologen. Toch bleef de cabaretkant trekken. Dit seizoen mondde dat uit in het programma “Tired Of Being Young” dat onder regie van Johan Petit afgelopen week in Antwerpen zijn première beleefde. Een prachtig persoonlijke verhaal over de weg die hij aflegde richting het verwezenlijken van zijn jongensdroom: cabaretier worden.

Maarten begint zijn voorstelling klein met een prachtig versje van Willem Wilmink: Dood zijn duurt zo lang. Het is een mooie opmaat naar het verhaal van zijn leven. De doodangst die hij had als kind resulteerde in de drang wat te maken van zijn leven en zijn dromen te verwezenlijken. Maar net zoals bij de meeste mensen bleven die dromen lang in de kast liggen. Want Life is what happens to you while you’re busy making other plans. Dat dreigde bij Maarten ook te gebeuren. De dood van een vriend is voor hem de wake up call. Hij besluit om niet langer het leven voor zich uit te schuiven en eindelijk de stap naar volwassenheid te maken en zijn dromen te gaan verwezenlijken.

De voorstelling is mooi opgebouwd. Hij begint zijn verhaal met zo ongeveer het dieptepunt in zijn leven. De dag dat al zijn dromen eigenlijk één voor één uit elkaar spatten. Wat er die dag gebeurde blijft als een soort cliffhanger boven de voorstelling hangen en wordt vlak voor het einde ingelost. Het was de dag dat zijn buurvrouw aanbelde met een nogal vreemde vraag. Met die rampdag als uitgangspunt rolt Maarten zijn persoonlijke verhalen uit. Dat doet hij aan de hand van een gedicht van Judith Herzberg “Hoe is dat zo gekomen. Van altijd blijven slapen. Tot nooit meer willen zien?”

Maarten gunt ons een aangenaam inkijkje in zijn leven. Het zijn boeiende anekdotes gelardeerd met een prettige humor. Met een aangename rust voert hij zijn publiek mee in zijn verhalen. Over zijn jeugdliefde, zijn buurvrouw met haar zoontje, zijn idolen Toon Hermans en Kees Torn, zijn poging als broekie op het Leids Cabaret Festival, de Antwerpse toneelschool, zijn beste vriend, het terugvinden van zijn grote liefde, de onmogelijke relatie met zijn lief en haar homovriend die hij er gratis bij kreeg, de verschrikkelijke art-toneelstukken waarin hij moest acteren, de recensies en zijn tweede poging zijn cabaretdroom te verwezenlijken.

Maarten is een geboren verteller. Als verhalend cabaretier weet hij van a tot z te boeien. Wat Maarten ook vertelt, het publiek hangt aan zijn lippen. Zonder dat hij uitdrukkelijk op zoek is naar de grap valt er in deze voorstelling meer dan genoeg te lachen. Sommige stukken zijn in hun absurditeit ronduit hilarisch. De grappen vloeien natuurlijk voort uit het verhaal en daarmee is hij in de stand-upperige cabarettrend een aangename uitzondering. Naast de lach zit er ook de nodige diepgang in de voorstelling. Een verhaal over het leven zelf. Met al zijn chaos, verloren dromen, gemiste kansen, ziekte, liefde, vriendschap, dood en onverwachte wendingen.

“Tired Of Being Young” is een geslaagde zoektocht naar de verwezenlijking van dromen en de stap naar volwassenheid. Een zeer persoonlijke en humoristische noot van een acteur die zijn plek op het cabaretpodium na lange omzwervingen heeft gevonden. En die er wat mij betreft nog lang mag blijven staan.

Chris Jansen

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.