Recensie Groninger Studenten Cabaret Festival
Sterk persoonlijk engagement

Groninger Studenten Cabaret Festival met de voorstelling Eerste Halve finale
Gezien op: 14-11-2018 Stadsschouwburg, Groningen

Het Groninger Studenten Cabaret Festival is alweer toe aan zijn 32ste editie. In de bomvolle en sfeerrijke Stadsschouwburg van Groningen mogen, verdeeld over twee avonden, zes nieuwe cabarettalenten zich aan het publiek presenteren. Dit festival heeft altijd een speciale sfeer. Het publiek bestaat voor het leeuwendeel uit studenten. De mannen in het publiek zijn op de eerste halve finale avond flink in minderheid. Niet het een doorsnee schouwburgpubliek dus. Op het podium is in deze eerste halve finale de man-vrouwverhouding precies andersom: twee mannen, één vrouw.

De eerste halve finale wordt afgetrapt door Jeffrey Kleine Koerkamp. Zijn voorstelling “Stuk” gaat over het najagen van dromen. Hij opent achter de vleugel met een liedje waarin hij handig de spanning opbouwt. Zijn vriendin is bij hem weggelopen. Hij draagt in het nummer genoeg redenen aan waarom ze dat zou kunnen doen, maar die zijn het allemaal niet. De clou is een fijne binnenkomer. Jeffrey wisselt zijn liedjes af met kleine conference-achtige stukjes. Tijdens zijn liedjes is Jeffrey op zijn best. Ze gaan trouwens ook allemaal over vrouwen. Daarnaast maakt hij zich druk over het feit dat hij helemaal niets kan, over zijn schoonmoeder, vrouwen en buitenspel en over hoe fijn het zou zijn als je sommige dingen weg zou kunnen krijgen door een paar keer met je ogen te knipperen. De onderwerpen van Jeffrey zijn niet al te origineel, maar met zijn sympathieke persoonlijkheid weet hij er wel een amusant half uur cabaret van te maken.

Melise Yazgili tapt uit een heel ander vaatje met haar voorstelling: “Schandalige hoer”. Zij doet totaal geen moeite om sympathiek gevonden te worden. Ze gaat er eigenlijk vanaf minuut één met veel agressie en gestrekt been in. Als kind van twee Koerdische ouders en opgegroeid in Veendam zit ze klem tussen twee culturen. Melise ontrolt een persoonlijk verhaal. Door een onfortuinlijk voorval op de kermis krijgt ze als 8-jarig meisje in de Koerdische gemeenschap geen fijn stempel opgedrukt. Ze stipt mooi de dubbele moraal en willekeur aan. De moeizame relatie met de Koerdische gemeenschap en met haar gescheiden ouders vormen de backbone van haar voorstelling. In haar tirade tegen carnaval schiet ze wel heel erg door in hysterie en agressie waarmee ze haar doel behoorlijk voorbij schiet. Toch heeft Melise een interessant verhaal te vertellen en weet ze dat met humor en flair te brengen. Maar een tandje minder zou het een stuk aangenamer maken om naar te kijken.

Tijmen Dokter mag de avond sluiten. Deze 24-jarige student geschiedenis heeft een zeer fijne theaterpersoonlijkheid. Vanaf minuut één weet hij de aandacht te pakken en zijn verhalen laten je niet meer los. Tijmen heeft een buitengewoon origineel programma. Een half uur lang cabaret over de Tweede Wereldoorlog. Niet bepaald een onderwerp waar veel over lachen valt zou je zeggen, maar Tijmen heeft daar helemaal geen moeite mee. Tijmen maakt de oorlog tastbaar. Het waren jongens zoals hij, zoals het studentenpubliek in de zaal, die stierven op de stranden in Normandië. Daarnaast trek hij ook de parallel met het heden. Hij schakelt moeiteloos tussen het grote verhaal van mannen als Churchill, Roosevelt en Hitler tot het kleine verhaal van zijn oma die toen een 8-jarig meisje was. Gewapend met gitaar is “Mijn Strijd” eigenlijk een ontwapende voorstelling. Het is knap dat je uit dit onderwerp gewoon een half uur sterk cabaret kan peuren. Het is ook indrukwekkend hoe hij, in de 2 minuten stilte van 4 mei, de hele oorlog van a tot z weet samen te vatten.

De eerste halve finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival leverde een gevarieerd avondje cabaret op dat op zich als finale al niet zou misstaan. Dat maakt nieuwsgierig naar morgen. Want met nog drie talenten te gaan stevent het festival af op een lekkere finale!

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.