Cabaretrecensie
Recensie Groninger Studenten Cabaret Festival
Sterke lichting
Groninger Studenten Cabaret Festival met de voorstelling
Tweede Halve finale
Gezien op: 15-11-2018 Stadsschouwburg, Groningen
De eerste halve finale van het 32ste Groninger Studenten Cabaret Festival maakte indruk. De verwachtingen voor de tweede halve finale waren dus hoog in Groningen. Zou dit weer eens een festival zijn waar zes kandidaten staan die in de grote zaal prima overeind blijven? Vaak zit er altijd wel een act tussen waar de zaal langzaam van gaat zuchten en waarbij 30 minuten heel lang kunnen duren. Maar deze 32ste lichting heeft dat gelukkig niet. Ook de tweede halve finale biedt voor de neutrale toeschouwer een hele leuke gevarieerde avond cabaret waarbij er veel gelachen kan worden, maar waar ook aan inhoud, engagement en noodzaak geen gebrek is. En dat Martijn Koning een geweldige presentator is mag ook wel even gezegd worden.
Nik Goedemans mag de avond openen. Hij komt op met muziek van Marvin Gay waarbij hij zich als een narcistische player presenteert aan het publiek. Hij zet er de toon mee voor het daddy-issue waaraan hij lijdt. Zijn Amsterdamse vader komt in zijn voorstelling meerdere keren voorbij met heerlijk nuchtere ras-Amsterdamse logica. Zijn vader was echter wel verhuisd naar Bussum en tja als je daar dan geboren wordt staat dat altijd in je paspoort. Nik vertelt een persoonlijk verhaal waarin het vooral gaat over zijn moeite met keuzes maken, zijn studie psychologie en het missen van zijn vriendin. Het stuk waarin hij de hele psychologie en al die rare stoornissen van patiënten fileert is erg grappig. Nik schuwt ook de grove grap niet. Af en toe hoor je de zaal krakken onder zijn scherpe en meestal rake observaties. Aan het eind van de voorstelling eindigt hij zelf op de sofa. Nik brengt een interessant en amusant stukje zelftherapie waarin hij bewust op zoek gaat naar het randje.
Na Nik mag de tweede vrouw in dit festival zich aan het publiek presenteren. Begeleid door haar pianist opent Anouk Kragtwijk haar voorstelling met een mooi metaforisch lied over de koning, de mooie prinses en de aap. Het lied is wat lang en lijkt wel erg op het script van menig Disneyfilm, al loopt hier het verhaal dan niet goed af. Anouk ontvouwt een half uur waarbij het milieu en de klimaatproblematiek als rode draad fungeren. Via het spel Rollercoaster Tycoon neemt ze ons mee in de rampzalige gevolgen van het neo-liberalisme voor deze wereldbol. Ze schuwt daarbij de zelfspot niet. Het is knap lastig om idealistisch te zijn. Alles wat wij consumeren heeft wel een schaduwkant. En als er in haar straat zeven bomen worden gekapt, blijkt ze zelf ook niet echt een held. Het tweede lijntje dat ze bewandelt is haar liefde voor haar Portugese vriend die nogal klein van stuk is. Het lied “Ik wil de hele jou” is prachtig. Evenals het slotlied, een gebed tot God waarom hij de mens eigenlijk heeft geschapen. Anouk heeft iets te vertellen, maar cabaret met een boodschap blijft toch altijd een beetje lastig op een cabaretfestival.
Henk Overdijk valt met zijn voorstelling “Zijn we al begonnen” in een heerlijk opgewarmde zaal en maakt daar dankbaar gebruik van. Hij opent sterk als spermatozoïde en vanaf dat moment rijgt hij de lach aaneen. Henk wil graag speciaal zijn en uitblinken tussen andere mensen, maar eigenlijk kan hij niets. Dat thema hebben we al eerder langs horen komen dit festival. Net als de problemen met ouders die ook hij heeft. Maar Henk werkt dit thema van alle deelnemers wel met afstand het beste en grappigste uit. Het stuk waarin hij, met wat bij elkaar gesprokkelde strategische tips over conflicthantering, een goed gesprek met zijn ouders aangaat is intens grappig, hilarisch en zo herkenbaar. Als hij daarna een buitengewoon originele dans begint met tissues komt de zaal helemaal niet meer bij, de slotgrap van dit stuk is magistraal bedacht. Daarna komt hij weer terug op zijn “netnikserigheid” en de Friestalige tirades van zijn moeder. Henk heeft een half uur lang de lachers op zijn hand en oogst dan ook een daverend slotapplaus.
De jury koos uit de zes halve finalisten uiteindelijk Tijmen Dokter, Henk Overdijk en Melise Yazgili als finalisten. Op vrijdag 16 november is de finale in de Groninger Schouwburg. Daarna zijn de finalisten nog te zien in diverse theaters in het land tijdens de finalistentournee van dit festival en het is zeker de moeite waard om dat te gaan bekijken.
Tim van der Sluijs
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.