Fotograaf:
Annemieke van der Togt

Recensie Thijs van de Meeberg

De praktische bezwaren tussen droom en daad

Thijs van de Meeberg met de voorstelling Kom nou maar gewoon
Gezien op: 28-11-2018 Stadsschouwburg Utrecht

Thijs van de Meeberg is alweer toe aan zijn tweede avondvullende voorstelling. Na zijn overtuigende winst in 2015 op het Leids Cabaret Festival oogstte zijn eerste programma “Er mag gedanst worden” wisselende kritieken in de pers. Zijn Freekeriaanse verhaalstructuur gekoppeld aan een onderliggende moraal vielen op. Ook in zijn nieuwe programma “Kom nou maar gewoon” zijn beide ingrediënten weer ruimschoots aanwezig. Thijs weet inhoud en humor moeiteloos te koppelen. Van de Meeberg bewijst andermaal tot de eredivisie van het Nederlandse cabaret te behoren.

In een ogenschijnlijk simpel decor neemt Thijs de tijd om ons mee te voeren in zijn gedachten. Thijs heeft inzichten opgedaan die hij met zijn publiek wil delen. De persoon Van de Meeberg heeft de lach niet aan zijn kont hangen. Dat betekent dat hij zijn publiek elke avond opnieuw voor zich moet winnen. Je moet even wennen aan zijn speelstijl en manier van praten en de voorstelling komt mede daardoor een beetje traag op gang. Thijs begint zijn verhaal op het moment dat zijn vriendin naar Rome vertrekt omdat ze tijd voor zichzelf nodig heeft. Ze wil graag uitzoeken wie ze is zonder hem. En dat geeft Thijs de gelegenheid om uit te vinden wie hij eigenlijk is zonder haar.

Het is de opmaat naar een buitengewoon vermakelijk, herkenbaar en wezenlijk zelfonderzoek. Eenmaal alleen transformeert hij zijn huis in een echte mancave, maar na een maandje is de lol er wel af en besluit hij zich thuis in zijn eentje helemaal te bezatten. Als de alcohol al zijn remmingen heeft weggenomen komt hij in contact met de ware Thijs van de Meeberg. De man die hij vroeger als jongvolwassene was. De wereldverbeteraar, de man die het verschil gaat maken en de wereld eens goed de waarheid gaat zeggen. De man die in de voetsporen moet treden van zijn drie helden, Gandhi, Nelson Mandela en voor de naam van zijn derde held zal iedereen toch echt even naar zijn voorstelling moeten gaan.

Verbeter de wereld begin bij jezelf. Zo gezegd zo gedaan. Met zijn zatte kop komt hij al gauw tot de conclusie waar de wortel van het kwaad werkelijk zit. Hij schrijft een gepeperde brief aan de manager van zijn locale Albert Hein. Waarom krijgt hij bij zijn weekendboodschappen ook een vuilniszak afval mee naar huis? Dat moet toch anders kunnen. Thijs neemt ons stap voor stap mee in zijn onderzoek naar zijn goedbedoelde drijfveren en waarom er ook nooit wat van terecht komt. Hij leidt ons langs vermakelijk en herkenbare situaties die meestal buitengewoon ongemakkelijk zijn.

Zijn strijd tegen de AH levert heel wat hilarische grappen op. Maar veel mooier is zijn persoonlijke verhaal over hoe hij zich tot zijn vader verhoudt. Zijn vader die het nodig vond om na 30 jaar huwelijk te scheiden om van oersaaie lul opeens in een leuk en avontuurlijk mens te veranderen. Ook zijn vader gaat hij eens goed de waarheid zeggen. Thijs is op zijn best als hij op stoom komt en zich kwaad maakt. Zijn ingehouden agressie druipt van zijn spel en stuwen zijn grappen naar een hoger niveau. Heerlijk is ook het stuk over mindfullness waar hij, zonder zichzelf te ontzien, lekker los op gaat.

De zelfspot en inhoudelijke lijn van de voorstelling zijn aangenaam verweven door zijn verhalen. En het is prachtig hoe hij elk woord zorgvuldig plant om er later in de voorstelling genadeloos op terug te komen. Thijs is een theatermaker pur sang. In “Kom nou maar gewoon” houdt hij zichzelf en ons een aangename lachspiegel voor. De praktische bezwaren die altijd tussen droom en daad komen te staan. De angst dat je eigenlijk niet meer bent dan een hormonenslaaf. Want er hoeft maar één glimlachende hoge paardenstaart langs te komen en alle plannen om de wereld te verbeteren zitten à la minute een meter te laag.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.