Cabaretrecensie
Fotograaf:
Tom Cornelissen
Wroeging als motor voor programma
Patrick Nederkoorn met de voorstelling
Ik betreur de ophef
Gezien op: 08-12-2018 Stadsschouwburg Utrecht
In zijn vorige show “Het komt nu wel heel dichtbij” rekende Patrick Nederkoorn af met zijn jeugd. Hij werd met dit programma genomineerd voor de Neerlands Hoopprijs. In zijn derde solovoorstelling “Ik betreur de ophef” wil Nederkoorn afrekenen met zijn verleden als politicus. Een wereld van valse beloftes en het ophouden van de schone schijn. Bij zijn opkomst neemt hij plaats als politicus achter drie microfoons waarbij hij een besluit over de bouw van een weg toelicht. De kosten zijn 70 miljoen euro en er moeten 7000 bomen worden gekapt. Vanaf dat moment geeft Nederkoorn een kijkje in zijn leven als voormalig raadslid in de Amersfoortse politiek. Een leven waarin hij is weggedreven van zichzelf en krampachtig op zoek gaat naar de kern. De zoektocht naar die kern is een wat langdradig verhaal geworden, zoals je dat van een oud-politicus wellicht ook mag verwachten.
Levendig kan Nederkoorn vertellen over zijn liefde voor de politiek waar hij als 21-jarige per toeval in is gerold. Hij had een poster van Ad Melkert op zijn kamer hangen en toen hij mocht gaan stemmen stond het kippenvel op zijn rug. Zijn overtuiging was dat je met woorden iemand kunt worden en Nederkoorn was zo overtuigd van zichzelf dat hij ook dacht dat hij iemand was. Na zijn politieke carrière is hij de opnames van de raadsvergaderingen nog eens terug gaan luisteren en toen kwam hij erachter dat het politieke spel bij hem ging om de buitenkant en niet om de inhoud. Een buitenkant die alleen in de loop der jaren alleen maar lelijker is geworden.
‘Als mens zijn we radiatoren; we geven warmte af, maar van binnen zijn we valse lucht en bruine drab’, betoogt Nederkoorn en ‘als we tot de kern willen komen, moeten we door de bruine drab heen.’Zijn politieke ambities zetten zijn relatie op het spel, omdat ook zijn ex-vriendin alleen maar de buitenkant kreeg voorgeschoteld. Een echtscheidingsfeest bij Van der Valk moet een vrolijke afsluiting zijn van zijn verhouding, maar krijgt een totaal andere wending. Het is één van de uitstapjes die hij maakt en lucht geeft aan de geforceerde zoektocht naar zijn kern. In een ander zijweggetje vertelt Nederkoorn schaamteloos dat hij na het roken van een joint met zijn puberende neefje alles heeft ondergekotst. Na drie verjaardagen durfde hij hem pas weer onder ogen te komen.
Als politicus doet hij beloftes aan mensen zonder te weten of hij ze wel waar kan maken. We zien zijn dilemma pas echt als zijn vriendin hem ten huwelijk vraagt. Als raadslid kende hij geen twijfels, maar hij weet niet of hij door ja te zeggen deze belofte voor het leven wél kan waarmaken. Het draait om iemand worden en om iemand hebben. Politiek en liefde. In dat kwetsbare moment, als hij die vraag krijgt voorgelegd, schiet zijn hele leven als een film aan hem voorbij en rijst de vraag: wie ben ik zonder wroeging?
Om zichzelf te reinigen en te ontdoen van alle opgestapelde zelfhaat besluit hij een ayahuascaceremonie te ondergaan met als doel om zichzelf door te krijgen. Ayahuasca is een drank die je in een diepe trip brengt en bedoeld is om de ziel te zuiveren en onderdrukte emoties vrij te laten. Na afloop van deze innerlijke reis kon Nederkoorn zichzelf weer omarmen. Ook het publiek weet Nederkoorn te omarmen, maar we hadden hem wel wat eerder door dan hij zichzelf.
Leopold
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.