Fotograaf:
Corné van der Stelt

Recensie Martijn Koning

Koning blaft wel, maar bijt niet

Martijn Koning met de voorstelling Koning van de dieren
Gezien op: 12-01-2019 Theater De Meervaart te Amsterdam

De theaterposter zier er veelbelovend uit. Koning wordt omringd door verschillende dieren, maar in zijn voorstelling beperkt hij zich vooral tot honden, katten en vissen. Zijn opkomst begint met een woordgrap waarin hij in één zin de titel van zijn programma verbindt aan de wijk waar de voorstelling zich afspeelt: Osdorp.

Daarna begint hij zijn show met een verhaal over dat hij telkens zijn mond verbrandt als hij de pizza uit de oven haalt. Hij weet dit wel op een aanstekelijke manier te vertellen zodat zijn verhaal toch grappig wordt. Het is de kracht van Koning, die paadjes in kan slaan en onnavolgbare gedachtekronkels de zaal in slingert. Het publiek wordt vanaf het begin bij de show betrokken en Koning laat zijn improvisatievaardigheden direct zien wanneer er twee mensen te laat binnenkomen. ‘Waar komen jullie vandaan? Hebben jullie geneukt?’, levert gelijk een gulle lach op, die we vaker deze avond zullen horen bij vooral de snelle reacties van Koning op de antwoorden uit het publiek. Het programma heet “De koning van de dieren”dus de bezoekers mogen door middel van het maken van dierengeluiden laten horen welk dier zij thuis hebben. Uit bijna elke interactie weet hij wel een grap te halen en daarmee laat hij zijn enorme ervaring als stand-upper zien.

Bij Koning hoef je geen rode draad of diepgang te verwachten. Het publiek komt om te lachen en enige vorm van maatschappijkritiek ontbreekt, al is zijn observatie dat God een lange tijd naar een naakte Adam in het paradijs heeft zitten kijken een duidelijke knipoog naar de Nashville-verklaring.

De onderwerpen volgen zich in een rap tempo op. Van het facetimen met zijn moeder tot feitjes over dieren. Het is wat we van de finalist van Cameretten 2010 ook kunnen verwachten. De psycholoog die hij opvoert, geeft hem allerlei tips om te gaan doen om tot rust te komen. Als er al een lijn in zijn show zit dan komen de bezoekjes aan de psycholoog het dichtst daarbij in de buurt.

Koning is een meester in het vertellen en uitbeelden van observaties en kan deze tot soms het krankzinnige doorvoeren. Zijn verhaal over zijn kat Max, die uiteindelijk vertoeft in de logeerkamer van zijn buren en met aids terugkomt, is heel geestig. Ook aan een rit met een hondenslee weet Koning een verrassende wending te geven.

Om rust te zoeken krijgt hij de tip om te gaan vissen. Hierna volgt een lang verhaal over het kopen van visgerei in een hengelsportwinkel tot het vangen en doodslaan van een snoek. Hij weet de lach nog wel uit de zaal te trekken, maar de scherpte is er wel vanaf. Dat de comedian ook van alleen maar zitten in het riet rustig wordt, zou hem wellicht nog nieuwe inspiratie op kunnen leveren.

Koning komt echter in zijn slot niet verder dan een paar gedichtjes en hij geeft de beste namen die je aan dieren kunt geven. De Koning van de dieren blaft wel, maar bijt niet echt. Het is een vermakelijke show met een zwak einde. Of om in dierensferen te blijven. Je komt als een goudvis naar buiten; na een paar seconden ben je het alweer vergeten.

Leopold

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.