Fotograaf:
David Cohen de Lara, bewerking Piet Schreuders

Recensie Ronald Snijders

De suggestie van succes

Ronald Snijders met de voorstelling Groot Succes 2
Gezien op: 10-01-2019 De Kleine Komedie Amsterdam

De titel van de nieuwe voorstelling van Ronald Snijders (Groot Succes 2) suggereert twee dingen: enerzijds dat het een vervolg is op een eerdere voorstelling (“Groot Succes 1”) en anderzijds dat dat vervolg wederom een groot succes is. Beide suggesties zijn echter niet helemaal waar. De ‘eerdere voorstelling’ bestáát helemaal niet en de nieuwe voorstelling is best geestig, maar om die nou (laat staan op voorhand) een groot succes te noemen, is toch wel wat voorbarig.

Toch is het wel leuk gevonden van Snijders. Hij brengt de beide suggesties namelijk behoorlijk grappig, (want) op zijn geheel eigen wijze. Door middel van een interview met zichzelf op een groot scherm (de oudere kijkers herkennen hierin een soort Keek op de Week van tv-legendes Van Kooten en De Bie) en steeds met gebruikmaking van geestig gevonden woordgrappen (het woord ‘Mugneet’ voor die ene persoon in de tent op wie muggen het steeds voorzien hebben zou zo maar eens in de Dikke Van Dale kunnen eindigen) heeft hij voortdurend de lachers op zijn hand.

Ook vrij knap is het stuk waar Ronald het ‘enige’ liedje van de voorstelling meerdere keren opvoert. Snijders spot hier met theaterconventies, wat hem heel aardig af gaat. Datzelfde doet hij door de zaal eerst te vragen het – na 3x inmiddels wel bekende – refrein mee te zingen, om direct daarna te stellen: “ja stop maar, als ze gaan meezingen hoeft het voor mij niet meer”.

Daar staat echter wel weer tegenover dat het bij vlagen wel héél absurdistisch is wat Ronald Snijders doet. Het voelt daardoor soms wat van-de-hak-op-de-tak. Een werkelijke samenhang lijkt te ontbreken, hoe hij ook de suggestie probeert te wekken dat alles aan het eind weer bij elkaar komt. Aan gevoel voor zelfspot ontbreekt het Snijders gelukkig niet, zodat hij ook zelf benoemt dat hij ‘het einde niet snapt’.

Al met al een heel aardige voorstelling, met veel suggestie voor wat (niet) is. Succes? Ja. Een groot succes? Oordeel zelf.

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.