Recensie Max van den Burg

Fantasievol en creatief

Max van den Burg met de voorstelling Paasbest
Gezien op: 20-04-2019 Theater De Tamboer Hoogeveen

Comedian Max van den Burg staat al tien jaar op de planken en zijn jubileumvoorstelling heet Paasbest. Hij gooit er meteen een gezonde portie zelfspot tegenaan als hij zegt dat hij na tien jaar nog steeds in kleine zalen optreedt. Hij gaat direct het gesprek met het publiek aan en serveert een in zijn ogen iets te getapte jongen direct indrukwekkend af. Even later krijgt hij het te stellen met enkele luidruchtige bezoekers, die de slappe lach hebben. Van den Burg is zichtbaar geïrriteerd, maar hij lost de situatie bekwaam op en het helpt. Tijdens een gesprek met een echtpaar toont hij zich wat minder adrem en het gesprek mist dan ook een beetje de kracht.

Max is pas vader geworden en dat is zo ongeveer de rode draad van de creatieve voorstelling. De cabaretier heeft al vaker bewezen dat hij goed kan imiteren en zijn imitaties van een Rotterdamse stadswacht, De Rijdende Rechter Mr Visser en een hees dispuutsmeisje zijn uitstekend gedaan, alleen de komische climax ontbreekt meestal. De clou mist te vaak de echte scherpte, waardoor de show niet vaak echt hilarisch wordt. Van den Burg brengt persiflages van deze personen en dat doet hij goed. Ook het verhaal over de flauwe moppen van zijn familie als hij in de broek heeft geplast, is op zich sterk gedaan. Max zet later zijn ‘grappige’ oom flink voor schut, maar ook dan verwacht je een echt adrem einde, maar helaas. De verschillende karakters presenteert hij prima en daar ligt ook zijn kracht. Verschillende dialecten schudt hij schijnbaar zo uit de mouw.

Hij heeft een prachtige stem, maar doet er iets te weinig mee. Hij brengt nauwelijks volledige liedjes. De meest complete gaat over het eten van biologische producten, maar dat is dan weer een onderwerp dat nogal uitgekauwd is. Hij wil waarschijnlijk niet lijden aan de ziekte ‘singer songwriter’ waar hij een fraaie parodie op maakt.

Max van den Burg begrijpt de huidige jeugd niet en illustreert dat door middel van een vermakelijk verhaal over de angst van de jeugd om geen wifi te hebben. De parodie op rappers komt goed uit de verf. Hij is energiek en laat verscheidene dansen zien en diverse oerkreten horen, waarvan de essentie soms onduidelijk is. Hij gebruikt schitterende geluids- en lichteffecten, waarbij de timing steeds perfect is. Creatief is Max van den Burg zeker, want wie komt er op om met zijn gehele lichaam in een vulva van een meisje te belanden? De bijna twee uur durende voorstelling zit vol fantasie met verrassende scènes, maar je zou soms iets meer spanning en komische ontknopingen wensen.

Reinier de Boer

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.