Recensie Diverse cabaretiers

Frisse kijk komt van Vlaming

Diverse cabaretiers met de voorstelling PrinsjesCabaret
Gezien op: 17-09-2019 Theater Diligentia, Den Haag

Het PrinsjesCabaret is al enkele jaren een nieuw fenomeen in onze residentie als onderdeel van het Prinsjesfestival. De dagen voorafgaand aan Prinsjesdag en op de avond van Prinsjesdag zelf wordt met het PrinsjesCabaret in Theater Dilligentia de democratie gevierd door de traditie van politiek actueel cabaret levend te houden. Naast de traditionele Oudejaarsconference, een leuk en interessant novum in het cabaret. Prinsjesdag is een mooie aanleiding om de politieke actualiteit en het kabinet eens flink op het cabareteske rooster te leggen. En omdat het afsluitende PrinsjesCabaret op Prinsjesdag zelf plaatsvindt zou het ook een mooi moment zijn om de troonrede en het hele ceremonieel en de actuele gebeurtenissen van de dag vers van het mes te fileren.

De opzet van deze editie van het PrinsjesCabaret is een variant op de cabarestafetteformule. Een presentator, drie acts op de avond en een act die zowel voor als na de pauze het spits afbijt. Tussendoor zorgen filmpjes van Roel Maalderink voor het geluid van de man in de straat. En met alle respect voor de cabaretiers van dienst, niets is toch leuker dan de gewone man die lekker ongecompliceerd en recht voor zijn raap zijn mening spuit en vervolgens in de val trapt die de interviewer voor hem zet. Verder was er deze editie ook veel ruimte voor het overkoepelende thema van het Prinsjesfestival, 100 jaar vrouwen in de politiek.

Elke editie van het PrinsjesCabaret heeft weer een andere samenstelling. Dit jaar bestond de line-up uit het duo Maartje & Kine, Eveline van Rijswijk en Bert Gabriëls. De presentatie was in handen van Pieter Derks. Het leverde een zeer gemengde avond op in genre, stijl en samenstelling.

Pieter Derks lijkt haast wel de ideale presentator voor dit evenement. Al in de eerste minuten weet hij een gemoedelijke en ongedwongen sfeer te creëren en trekt hij de avond meteen naar het hier en nu met een serie goeddoordachte en rake actuele grappen. Het is een fijne opmaat naar Het Oud en Nieuw van de politiek en waar hij terugkomt tussen de acts door is hij de man die de avond in het actuele hier en nu houdt door steeds de link te leggen naar de politieke actualiteit.

Maartje & Kine zijn de hoofdact van de avond en verzorgen zowel voor als na de pauze een krachtig muzikaal optreden. Het is niet het duo waar je in eerste instantie aan denkt als het om actueel en politiek cabaret gaat. En hoewel ze hun best doen om hun liedjes in te passen in de actualiteit, staat hun optreden toch redelijk los van Prinsjesdag. Muzikaal is het duo ijzersterk en ze zingen een aantal aangename liedjes over onder andere Cultuur in de Natuur, drank, Groningen en een nieuwe versie van het Europese Volkslied.

Het speelse en muzikale geweld van Maartje & Kine staat in schril contrast met de wat droge stof die Eveline van Rijswijk voor de pauze doorneemt. Ze gidst ons, met hier en daar een inkijk in haar eigen leven, door 100 jaar vrouwen in de politiek. Het is een soort cabaretesk college. Onderhoudend, met mijn achtergrond als historicus vind ik dit persoonlijk zeer interessant , maar ik vraag me af of dit ook geldt voor een gemiddeld publiek. Eveline heeft haar best gedaan om het zo luchtig mogelijk te maken. Ze zoekt daarvoor veel de interactie met de zaal. Ze lardeert haar verhaal waar mogelijk met wat grappen, maar ondanks dat blijft het toch geschiedenis die maar moeizaam tot leven komt.

Als eindact staat de Vlaming Bert Gabriëls op het programma. Een Vlaamse stand-up comedian die zich voorbereidt op de Vlaamse Oudejaarsconference en nu even een uitstapje maakt om de Nederlandse politiek te belichten. Het is een leuk en onderhoudend half uurtje. Best verfrissend om eens een Belg tegen onze politieke actualiteit aan te laten kijken. Zijn blik snijdt hout, van dik hout soms en dat is aangenaam. Hij schuurt en confronteert bijvoorbeeld waar hij ingaat op het boerkaverbod en het toch wel opvallend stil wordt in de zaal. Best bijzonder dat waar het gaat om de Nederlandse politiek de echt wezenlijke inhoud en het fijnere fileerwerk van een Vlaming moet komen!

Al met al is deze editie van PrinsjesCabaret een leuke avond met als thema de politiek. De formule met meerdere acts gecombineerd met multimedia zorgt voor lekker veel afwisseling. Maar als liefhebber van actueel cabaret had ik toch iets meer vuurwerk verwacht. Nergens gaat de politiek echt op het rooster en de actualiteit van de dag was, afgezien van des keizers baard, zelfs helemaal afwezig.

Tim van der Sluijs

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.