Fotograaf:
Anne van Zantwijk

Recensie Kasper van Kooten

Tijd om te spelen

Kasper van Kooten met de voorstelling Speeltijd
Gezien op: 13-11-2019 De Kleine Komedie Amsterdam

Kasper van Kooten, multitalent on stage. Niet de meest bekende Nederlander misschien, maar bekender dan je misschien zou denken. Tenminste, onder dertigers en veertigers. De meesten van die leeftijdscategorie zullen hem met name kennen van zijn rol van Peter in All Stars, zowel de film als de gelijknamige serie. Een sulletje speelde hij daarin, een beetje een loser die er nooit echt bij hoorde omdat hij er als laatste bij kwam.

Hoewel Van Kooten zichzelf in deze voorstelling op momenten ook neerzet als een loser (bijvoorbeeld als vader van een dochter van 4, door wie hij nu al gepiepeld wordt), is hij dat geenszins. Het wekt weliswaar sympathie op, maar die heeft hij zonder die act ook al meer dan voldoende. Hier staat gewoon een sympathieke gozer op het podium met leuke verhalen.

Die verhalen hangen niet altijd even goed samen, waardoor het soms een beetje los zand lijkt. Maar dat stoort niet, omdat hij voor zijn comeback op het podium (zijn vorige show dateert inmiddels van ruim 4 jaar geleden) heeft gekozen voor een stand-up setting. Van alle opsmuk ontdaan. Een leeg podium, een microfoon en een doorzichtige kruk, dat is alles wat zich op de planken afspeelt. Nou ja, niet alles eigenlijk, want Kasper van Kooten vult de rest van de ruimte en het theater op met vermakelijke anekdotes.

Dat is dan ook meteen wat opvalt: hij is er in het theater misschien 4 jaar tussenuit geweest, maar dat heeft niets afgedaan aan zijn aanwezigheid op het podium. Vanaf het eerste begin – hij danst letterlijk het beeld in – is duidelijk dat deze man plezier heeft in het spelen. Vermoedelijk
verwijst daar de titel van deze voorstelling dan ook naar: de afgelopen 4 jaar heeft hij gebruikt om met zijn dochter te spelen, en nu is kennelijk ook weer zijn eigen ‘speeltijd’ aangebroken. Kasper maakt er in ieder geval vol gebruik van, zowel voor zichzelf als in een uiterst soepele interactie met zijn publiek.

Geestige anekdotes (zoals de niet aangetrokken onderbroek op een strand in Frankrijk met het risico op een ‘moi aussi-tje‘) worden afgewisseld met herkenbare stemmetjes (“Hamsteren!”) en persiflages (Johan Derksen, Ivo Niehe) en met af en toe verstilling in de vorm van een gedicht. Die laatste momenten halen soms de vaart uit de voorstelling, maar in één geval – een werkelijk prachtig verhaal over de ‘speeltijd’ die zijn vader nog heeft met zijn dochter – leidt het tot pure magie op het podium.

Kasper van Kooten: hopelijk blijft hij nog lang spelen!

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.