Recensie Tijl Beckand
Tijl Beckand entertaint in alle mogelijke vormen

Tijl Beckand met de voorstelling The Gentleman Entertainer
Gezien op: 01-12-2010 Diligentia, Den Haag

Een avondje Tijl Beckand mag met recht een belevenis heten. Zijn eerste solovoorstelling ‘The Gentleman Entertainer’ is een achtbaan van gekkigheid, onvoorspelbaarheid, hilariteit en diepzinnigheid. Beckand is absoluut een entertainer en wars van cabaretconventies rekt hij alle grenzen van het vermaak op. Soms wordt hij wat overmoedig in de gretigheid om zijn hersenspinsels te delen, maar onder aan de rekening staat alsnog een brede glimlach.

De opening van de show zet meteen de toon. Er is geen ontkomen aan; iedereen moet en zal meedoen aan het ritueel waarbij toeschouwers elkaar leren kennen en vooral contact maken met hun ‘innerlijke klank’. Deze spirituele inslag komt gedurende de avond regelmatig terug, deels met een vette knipoog, deels als onderdeel van iets dat lijkt op een missie. De mix van oppervlakkige grappen en vergezochte, grondige verhandelingen over evolutie is opvallend.

Er gaat duidelijk veel om in het hoofd van Beckand, te veel, waardoor de essentie, ondanks zijn fysieke toelichtingen, vaak niet lekker uit de verf komt. Laat je deze diepere betekenissen voor wat ze zijn, dan blijft er gelukkig nog voldoende substantie over. Genieten is het op de vele, spannende momenten dat hij al dan niet gepland improviseert. Vooral tijdens een talkshow met min of meer vrijwillige deelnemers zijn alle reacties even ad rem als succesvol.

Ook de personificatie van het oermannetje- of vrouwtje dat bij ons allen het hoofd runt, is erg goed gelukt. Op hilarische wijze brengt Beckand in beeld hoe de informatieoverdaad verwarring zaait bij het simpele wezentje dat qua logica is blijven steken in de oertijd. Vorm en inhoud komen hier prima samen. Wat minder soepel loopt een botsing en versmelting van verschillende religies en profeten. Hoewel er tussen de hoofdlijnen door genoeg te lachen valt.

Beckand verbaast door ineens op serieuze toon gepassioneerd te vertellen over klassieke componisten. Deze spreekbeurt duurt wat lang en zal een deel van het publiek onaangenaam verrassen. Toch blijkt de cabaretier een begenadigde verteller te zijn en komt zijn liefde voor klassieke muziek over. Het blijft vreemd en risicovol. En dat geldt misschien wel voor alles wat hij doet. Af en toe raakt hij even de berm, dan weer gaat hij vol gas recht op het doel af.

Lieke van den Brink

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.