Fotograaf:
Salih Kilic

Recensie De Gestampte Meisjes

Magische kwetsbaarheid

De Gestampte Meisjes met de voorstelling F*KE IT
Gezien op: 05-01-2020 Stadsschouwburg Utrecht

Op de website van De Gestampte Meisjes worden Esmée van Liere, Ymke van Hoof en Thenera van der Pluijm omschreven als een aanstormend theatercollectief en in hun tweede avondvullende show maken ze dat ook waar.

De voorstelling wordt aangekondigd als een magische show in een magische wereld, maar de titel van het programma kondigt de illusie van de rauwe werkelijkheid al aan. De dames hebben gekozen voor een pauze in de voorstelling, waardoor je als kijker het al snel hebt over een vóór en ná de pauze en de magie daardoor even doorbroken wordt die voor de pauze is opgebouwd.

Het trio maakt gebruik van korte stukjes waarin ze door middel van goocheltrucs een magische wereld willen neerzetten. De trucs zijn soms al zo doorzichtig of mislukken gedeeltelijk, waardoor ze van elke illusie worden beroofd. Het is een metafoor voor de vlotte YouTube-generatie die nauwelijks meer weet wat echt en nep is.

De rolverdeling tussen de drie dames is zo neergezet, dat er een fijne ongemakkelijkheid ontstaat. De één voldoet met tegenzin aan de verwachtingen van de anderen, de tweede wordt volkomen genegeerd en de laatste is zo zelfingenomen dat ze twee keer hetzelfde over zichzelf zegt. Maar de grote vraag is: wie zijn de dames echt als de truc wordt doorzien?

Ymke citeert uit een brief van een theaterdirecteur die schrijft dat hun vorige voorstelling nog leuker zou zijn als één van de drie af zou vallen. Deze woorden slaan op haar en zo’n opmerking laat zien dat oordelen over de buitenkant meer regel is dan uitzondering in de huidige maatschappij. Het schoonheidsideaal van slank en sexy is de norm, maar is vaak ook een façade. Gedurende de voorstelling vallen de maskers af en tonen de vrouwen meer en meer wie ze zijn.

De goocheltrucs, die ook de nodige publieksparticipatie bevatten en waardoor de voorstelling levendig blijft, dienen als afleiding van wat De Gestampte Meisjes werkelijk willen vertellen. De noodzaak sluipt er langzaam in en komt pas echt los na de pauze. Met een goed getimede act met lampjes zetten ze de toon en blijft de voorstelling boeien. Onderlinge irritaties worden zichtbaar en de tot dan toe onkreukbare Esmée wordt voor het eerst in verlegenheid gebracht bij een truc van het doorgezaagde meisje. Figuurlijk wordt ze ook doorgezaagd en ontdaan van haar perfectionisme.

Bij een goocheltruc weet je dat je in de maling wordt genomen, maar je laat je graag voor de gek houden. Dat is de afspraak. Als mens kun je anderen niet voor de gek houden, tenzij je een truc gebruikt om jezelf te camoufleren. In een mooi slotakkoord kunnen de dames tonen wie ze werkelijk zijn en hoeven ze niemand meer voor de gek te houden.

De Gestampte Meisjes tonen lef en alhoewel niet alle scènes even sterk zijn en soms de verrassing ontbreekt, hebben zij veel potentie. Ze laten een frisse wind waaien op het podium met hun eigenzinnige karakters. Door middel van een crowdfundingactie hebben ze deze voorstelling kunnen verwezenlijken en daarom alleen al verdienen ze alle lof voor hun doorzettingsvermogen en creativiteit. De drive om het op podium te staan is in ieder geval niet fake.

Leopold

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.