Fotograaf:
Frank Visschedijk

Recensie Thijs Kemperink

Populariteit Twentse cabaretier Thijs Kemperink is groeiende

Thijs Kemperink met de voorstelling Eerlijk duurt het kortst!
Gezien op: 07-03-2020 Theater De Tamboer Hoogeveen

De Twentse cabaretier Thijs Kemperink uit Albergen begint langzamerhand steeds meer terrein te winnen in cabaretland. Onlangs trad hij in Enschede op voor maar liefst duizend bezoekers. In Hoogeveen trad hij voor de vierde keer op. Hij begon met vijftig bezoekers en bij zijn nieuwste programma Eerlijk duurt het kortst, trekt hij driehonderd bezoekers.

De voorstelling is goed opgebouwd met een kop en een staart. Kemperink bespreekt het feit dat eerlijkheid niet altijd gezellig is en dat je niet altijd eerlijk kunt zeggen wat je denkt. Hij komt met talloze voorbeelden van bekende situaties waarbij je beter niet kunt zeggen wat je gedachten zijn. Diverse leugentjes om bestwil, die hij als kind al leerde, want het moet wel leuk blijven. Daarmee berijdt hij toch wel platgereden paden. Uiteraard zit het liefdesleven en andere relaties vol met leugens om de sfeer goed te houden. Weer haalt hij de geijkte situatie van een beoordeling van pas gekochte kleding door een geliefde of familielid van stal. Herkenbaar is het allemaal wel, maar je verwacht iets meer diepgang. Hij vertelt zijn verhaal aanstekelijk en met veel passende mimiek. Hij acteert uitstekend en imiteert op vakkundige wijze diverse dialecten, waarbij uiteraard het Twents voor hilarische momenten zorgt.

Dat de aard van de Tukkers ruimschoots belicht wordt, prima. Dat Tukkers niet zo spraakzaam zijn, is alom bekend, maar hij brengt het fantastisch. Dat is zijn handelsmerk en dat buit hij logischerwijs volledig uit met gelukkig veel zelfspot.

De inhoud van zijn voorstelling is echter niet zo scherp en niet echt verrassend. Het onderwerp wordt vrij eenvoudig behandeld. De rode draad is een ontmoeting met een straatmuzikant, die geniet van zijn vrije leven. De man die volgens Kemperink slecht accordeon speelt, maar hem dat uiteraard niet vertelt, geeft het advies altijd eerlijk te zijn. De andere lijn zijn de gesprekken met de moeder van Thijs over eerlijkheid. Er is geen speld tussen te krijgen wat de uiteindelijke boodschap van zijn moeder is, maar het wordt nooit echt spannend. Het blijft helaas vrij oppervlakkig. Echt kwaad wordt hij over een man, die trots is op het feit dat hij een giraffe heeft geschoten en met zijn buit vrolijk op de foto gaat. Dat soort momenten zou je meer wensen om de spanning wat op te voeren.

Hij is grappig, maar je zou toch meer echte dijenkletsers wensen, waarmee hij een bulderende lach scoort, zoals “Ik hou van mooie vrouwen. Ik liep vanmiddag door Hoogeveen en toen dacht ik: God heeft ook wel eens een snipperdag”. In het tweede deel van de voorstelling neemt de grapdichtheid wat af en duren zijn gedachtegangen zonder spitsvondigheden steeds langer en dat is jammer. Hij trapt ook de nodige open deuren in, want hij zegt op het toneel te liegen om het publiek te vermaken. Dat is bekend.

Het programma zit goed in elkaar, maar de inhoud is flinterdun en op dat vlak zou hij meer verrassing kunnen bieden. Thijs Kemperink is groeiende op diverse vlakken, maar zal om de echte top te bereiken nog wat stappen moeten maken.

Reinier de Boer

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.