Recensie Lebbis

Lebbis roept mensen op nieuwe ervaringen op te doen

Lebbis met de voorstelling De Bovengrens 2: De Ervaring
Gezien op: 09-10-2020 Theater De Tamboer Hoogeveen

Hans Sibbel toert momenteel als Lebbis met zijn nieuwste programma De Bovengrens 2: De Ervaring, weer langs de schouwburgen. In verband met de coronacrisis kan in elk theater een beperkt aantal mensen zijn show bekijken. In De Tamboer in Hoogeveen keken honderd bezoekers, gezeten in fauteuils, naar het elfde soloprogramma van Lebbis. Het is een vervolg op zijn vorige programma De Bovengrens 1. Hij komt nog even terug op dat programma en geeft aan dat hij daarin één grote fout gemaakt heeft. Hij meldde namelijk dat het wel goed komt met de mensheid en dat we alles zelf kunnen doen.

In De Ervaring is de rode draad dat juist de vrije wil van de mensen de oorzaak is van alle ellende in de wereld. “De hoogst haalbare mens is de improviserende mens.” Het kleine podium heeft als decor een schilderij van de tv-schilder Bob Ross. Lebbis persifleert Ross op meesterlijke wijze, waarbij alles kan en uiteindelijk het schilderij leidt tot chaos. Het programma zit goed in elkaar met een kop en een staart. Op zijn bekende razendsnelle manier van spreken geeft hij voorbeelden van waar vrije wil toe kan leiden en dat mensen er vaak naast zitten. Mensen beweren talloze zaken, die volgens hem nooit bewezen zijn, maar de mensen doen maar waar ze zin in hebben. Hij heeft fraaie, onverwachte omdraaiingen, die stof tot nadenken geven. “Je moet nooit dieren eten, alleen op dierendag. Dat zet pas zoden aan de dijk.”

De oplossing is volgens Sibbel geen consumeergedrag meer, maar de improviserende mens. Hij roept de mens op nieuwe ervaringen op te durven doen. Daar geeft hij enkele vermakelijke voorbeelden van. “Ga eens knuffelen met kippen.” Van weerstand wordt een mens sterker en niet als alles van een leien dakje gaat. Daar zit een kern van waarheid in, maar om de improviserende mens als iets bijzonders te bestempelen, doet toch de wenkbrauwen enigszins fronsen. Ook nu zijn er talrijke mensen die op verschillende terreinen experimenten uitvoeren en daardoor bijzondere ervaringen beleven, zoals in de medische wereld. Zo wereldschokkend is die bewering niet en leidt tot enige verwarring. Het besluit om bijzondere ervaringen te beleven doe je toch ook uit vrije wil? Daar wil Lebbis nu juist van af.

Hij sluit af met een amusant verhaal over zijn vader in een verzorgingshuis, die hij wijs maakt dat druivensap hele bijzondere wijn is. Hij is een goede verhalenverteller, maar bij een cabaretier van zijn kaliber verwacht je toch iets meer hilariteit. Hij brengt verrassende zienswijzen, maar echte hilarische spitsvondigheden, die bulderende lachsalvo’s opleveren, ontbreken iets te vaak. Dat is misschien ook moeilijk met zo weinig bezoekers, maar je wilt als kijker naast stof tot nadenken, ook graag voortdurend verrast worden door een hoge grapdichtheid, zodat je een hilarische feestavond beleeft.

Hij heeft een goed verhaal, is soms echt boos en ontroert soms. Hij heeft een boodschap en stelt onrecht op een prima wijze aan de kaak. Je wordt echter iets te weinig verrast op humoristisch gebied, waardoor je op het puntje van je stoel zit. Het is ook jammer dat door zijn immense tempo, de bijzinnetjes niet altijd even goed te verstaan zijn. Lebbis brengt een goed opgebouwd programma met leuke, zinvolle verhalen. Als je daarvan houdt is De Ervaring een hele bijzondere ervaring.

Reinier de Boer

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.