Recensie Alex Ploeg

De wereld heeft Alex Ploeg niet nodig

Alex Ploeg met de voorstelling EGO
Gezien op: 04-11-2021 De Kleine Komedie, Amsterdam

Een zoektocht naar zijn eigen mannelijkheid, dat is in essentie het thema van deze voorstelling. Maar de grote vraag is: waaróm eigenlijk? Waarom gaat Alex Ploeg daarnaar op zoek? Is het de onzekerheid van een cabaretier die door alle coronamaatregelen van de afgelopen anderhalf jaar zonder publiek heeft gezeten? Of is het dat kleine jongetje die hij op het podium beschrijft, die behoefte heeft aan troost en geborgenheid?

Hoe herkenbaar het thema ook is, een klein jongetje is Alex Ploeg zeker niet meer. Hier staat een zelfverzekerde en sympathieke gozer, die de intonatie en mimiek heeft die hoort bij een grote cabaretier. Een man die niet bang is om zijn eigen kwetsbaarheid expliciet te maken door uitbreiding spreken wat velen van ons zo vaak van binnen denken. Maar dat dan ook nog om te lachen.

En dat is knap, want wat we er allemaal vaak zo naarstig onder proberen te houden, al die gevoelens van schaamte en die stemmetjes in ons hoofd die zeggen dat we het niet kunnen, die zijn meestal helemaal niet om te lachen. En daarom meten we ons allemaal zo vaak een rol aan, om maar vooral NIET te hoeven laten zien wie we werkelijk zijn. Maar, zoals Alex Ploeg ons zo mooi voorhoudt:’wie je werkelijk bent is wat overblijft als je wegstreept wat je níet bent.

Alex Ploeg streept dapper weg, en komt daarmee tevoorschijn als de man die hij werkelijk is. En dat is een begenadigd cabaretier, met een goeie kop, een nog veel betere uitstraling, en een scherp gevoel voor humor. “De wereld heeft jou niet nodig, Alex”, heeft zijn vriendin tegen hem gezegd. Omdat de wereld níemand nodig heeft. Ploeg heeft die boodschap ter harte genomen en durft hem ook met verve uit te dragen. Zonder ego. Gewoon heel grappig. En op het snijvlak van humor en kwetsbaarheid heeft Alex ploeg zijn eigen mannelijkheid gevonden…

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.